Кики Бертенс започна с впечатляваща победа участието си във финалите на WTA, постигайки обрат срещу Анжелик Кербер – 1-6, 6-3, 6-4 в мач от Червената група. Дебютантката от Холандия се класира за Мастърса в Сингапур, след като световната номер 1 Симона Халеп се отказа поради дискова херния.

Началото на двубоя по нищо не подсказваше, че настоящата шампионка от Уимбълдън ще допусне изненада в първия си двубой. Кербер пое контрола върху мача от самото начало, а притеснението в играта на Бертенс бе видимо и непредизвиканите грешки от ракетата й се трупаха непрекъснато. След 6-1 в първия сет германката излезе с едни гърди напред.

Във втората част обаче холандката показа защо това е най-силният сезон в кариерата й и, че напълно заслужено се класира за финалите на WTA, макар и след оттеглянето на Халеп. Кики спечели частта с 6-3, макар че изостана с 2-0 в началото, за да изравни сетовете и да прати срещата в решителна трета част.

Тя бе особено драматична, като двете се пробиха седем поредни пъти. Напрежението бе огромно, но в крайна сметка по-неопитната от двете на такъв важен турнир Бертенс запази хладнокръвие и затвори мача след 6-4, въпреки че направи 12 двойни грешки на свой сервис.

За първи път в историята на женския тенис в груповата фаза, всички четири състезателки, които бяха поставени между 4-8 позиция, спечелиха откриващите си мачове. Това са Елина Свитолина, Каролина Плишкова и Слоун Стивънс. Именно американката днес победи Наоми Осака в три сета в другия двубой от Червената група. /БГНЕС