Ким Клайстерс триумфира за втори път в кариерата си на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като победи със 7:5, 6:3 на финала датчанката Каролин Вожняшки.

За Клайстерс, която се оттегли от спорта през 2007 година, за да се омъжи и да роди първото си дете, това бе едва трети турнир след завръщането на корта. Тя обаче показа, че не е загубила нищо от уменията и жаждата за успехи, и спечели пак в Ню Йорк след 2005 година.

Клайстерс попадна на US Open с уайлдкард, и така стана първата жена извън Топ 10, която печели трофея, както и първата майка с титла от Големия шлем, след Ивон Гоолагонг през 1980 на Уимбълдън.

„Нямам думи да го опиша,” сподели Клайстерс на корта при награждаването. „Просто съм щастлива, че се завърнах и защитих титлата си от 2005 година. Толкова се вълнувам.” Белгийката призна, че победата дори „не е била в плановете”.

„Просто исках да играя турнири, за да вляза отново в ритъм и да свикна,” добави тя, след като пропусна US Open 2006 заради контузия в китката. „Благодаря на американската тенис асоциация, че ми даде уайлдкард и възможност да се завърна тук.”

Първият сет на финала бе доста нервен, тенисистките на шест пъти пробиха сервисите си, но така и не успяваха да сдържат емоциите, за да се възползват от това. Втората част обаче вървеше в полза на Клайстерс, която проби в шестия гейм и след това завърши три печеливши.

19-годишната Вожняшки, за която това бе първи финал в Големия шлем, успяваше да се държи наравно със съперничката си в първия сет, но след размяната на по няколко сервис гейма, Клайстерс стъпи на педала и пое инициативата, за да нокаутира датчанката.

Дъщеричката на Клайстерс Джейда, както и съпругът и Брайън Линч бяха първите, стъпили на корта до нея, за да споделят радостта й.