Шампионката от последното издание на Australian Open Мария Шарапова сподели пред медиите в Тел Авив, че ще бъде щастлива най-после да играе за националния отбор на Русия. Тя гори от желание да е част и от Сборная за Олимпиадата в Пекин.

Днес Шарапова говори на пресконференция преди срещата с Израел за „Фед Къп”. Преди това обаче руските тенисистки имаха сериозни проблеми с пълноценните тренировки, тъй като вятърът в Тел Авив бе буреносен, а в края на днешното занимание заваля и дъжд.

Въпреки че на пресконференцията се появи целият състав на Русия, разбираемо интересът бе най-голям към Шарапова, която отговори на всички въпроси.

В историята на световния женски тенис е имало и има много легенди. Как се чувствате като една от тях?

Благодаря ви, че ме причислявате към легендите (смее се). Много съм щастлива, че съм в националния, че ще излизам на корта с останалите момичета, за да побеждавам. Очакваме много от представянето си тук. Отборът ни е добър, тактическата подготовка също е на ниво. За мен е удоволствие да съм част от този тим.

Обикаляте много по света? Не ви ли омръзна от непрестанни посещения? Как ви се струва Израел?

Не, не е. Винаги ми е интересно да откривам нещо ново. Когато пребиваваш в една страна, получаваш възможност да научиш повече за нея, да почувстваш атмосферата.

Планирате ли посещение до Йерусалим?

Няма да е утре. Събирам сили за тренировките, защото трябва да се подготвя добре за своя мач.

Най-после имаше възможност да играете за Фед Къп. Как се чувствате?

Миналата година можех само да се радвам за приятелките си, които съумяха да завоюват трофея. Във финалния мач бях до тях и видях какви емоции изпитаха при победата. Затова ми е изключително приятно да съм тук и да играя. С успеха на Australia Open годината започна много добре за мен, което ми дава силен емоционален заряд за целия сезон. Чувството да си част от националния отбор е различно от онези, които изпитваш, когато играеш в индивидуални турнири.

Вие постоянно взимате участие в различни общественополезни мероприятия. Вече замисляли ли сте се с какво ще се занимавате след тениса?

За мен всичко, което не е свързано с тениса, в момента няма голямо значение. Всяка сутрин се събуждам, взимам ракетата и отивам на тренировка. И това ми харесва. Разбирам, че тенисът ми дава повече възможности, които нямаше да имам, ако се занимавах с друго. Все още нямам намерение да се отказвам от тениса и затова не съм се замисляла сериозно върху този въпрос. Когато настъпи този момент, тогава ще решавам.

Всички искат да знаят къде излизате, с кого се срещате, с какво се занимавате. Не ви ли притеснява това внимание? Не ви ли отвлича от спорта?

Не им обръщам внимание. Аз съм достатъчно съсредоточена върху тениса. Сега повече от всякога (смее се).

Много специалисти смятат, че най-трудният мач от тази среща за Фед Къп ще бъде вашият срещу Шахар Пеер. Как мислите вие?

Разбирам, че от мен се очаква само победа. Възможно е те да са прави, ще не6щата може да се решат от моя мач с Пеер, с която досега никога не съм играла. Ще ни бъде трудно, тъй като и публиката ще подкрепя всячески местните тенисистки. Надявам се тук да видим и руски привърженици на тениса.

Мария, имаш ли си приятел?

Не коментирам личния си живот.

Защо?

Ами имам си куче (смее се).

Довели сте си кучето до тук?

Не. Не искам да поставям домашния си любимец на такова изпитание.

Ще играете ли на Олимпиадата?

Още от малка гледах Олимпийските игри по телевизията и си мечтаех да съм там. Ако не се случи нищо непредвидено, обезателно ще отида.