Поставената под номер 1 в основната схема Петра Мартич заяви, че за нея е привилегия да бъде обратно на корта за турнира в Палермо, който отбелязва завръщането на професионалния тенис в понеделник след прекъсването заради пандемията от коронавирус. Световната номер 15 е утешена, че Турът, преустановен в началото на март, рестартира с надпревара в Италия, последван от съревнование в Прага от 10 август.

„Мина толкова много време без тенис, без турнири, без адреналина, който всички обичаме. Така че аз бях истински развълнувана да разбера, че Палермо и Прага ще бъдат на 100% организирани и ще се проведат. Просто ще се насладя на играта. Да се завърна отново на корта в такъв момент е истинска привилегия без да мисля за конкретни резултати или цели, или концентрация върху някакви цифри и прочие“, каза хърватката, която се изправя срещу белгийката Алисън ван Ойтванк в първи кръг, пред журналисти.

Първата ракета на България при жените Виктория Томова даде положителна проба за коронавирус в събота и се оттегли от надпреварата, но турнирът ще продължи по план, потвърдиха от WTA. Мартич направи отличен минал сезон, когато достигна до своя първи четвъртфинал в турнир от Големия шлем на Ролан Гарос и приключи кампанията в топ 20 за първи път в кариерата си.

29-годишната хърватка сподели, че прекъсването и е помогнало да погледне на живота отвъд тениса. „Нямаше нужда да си опаковам нещата – мразя да го правя. Не трябваше и да летя, което също не обичам. За първи път можех да бъда не просто тенисистка и промяната беше приятна. Това ни чака един ден, така че беше приятно да усетим какво неизбежно ще се случи един ден“, допълни тя.