Руската тенис звезда Мария Шарапова е била предупредена поне пет пъти за употребата на лекарството милдронат, което използвала от години, твърди авторитетният английски The Times.

Шарапова призна, че е дала положителна допинг проба за наличие на забранено от 1 януари 2016-та година вещество.

Още през септември 2015-та WADA (Световната Антидопингова Агенция) е започнала да предупреждава спортистите за новите препарати, които включва в списъка със забранени субстанции.

Куп елитни руски спортисти вече изгоряха заради милдронат, което допълнително подсилва вината на Шарапова.

До януари, WADA пет пъти е изпратила съобщения до всички спортисти, с новите субстанции в листата със забрани.

Бившият шеф президент на WADA Дик Паунд разкри пред ББС, че винаги, когато се прави промяна, се изпраща първо уведомление на 30 септември. След това отново през октомври, ноември, декември, и накрая съобщението, което самата Шарапова призна, че е получила, но не е отворила, през януари.

"Всички тенисисти са уведомени, а тя трябва да има свой медицински екип. Това е безотговорно до безобразие," заяви Паунд. "Съжалявам, огромна грешка. Взимаш нещо. Тя трябваше да знае. Когато си в бизнес с 30 милиона долара, трябва да си сигурен, че имаш право да играеш тенис."

Освен това, Паунд подчертава, че въпросното лекарство е като цяло забранено в САЩ, където е постоянното местоживеене на рускинята. Според него, WADA има всички основания да настоява за тежко наказание на Шарапова.