Лия Каратанчева се класира за втория кръг на турнира по тенис на клей за жени на Световната федерация ITF в Пазарджик с награден фонд 40 хиляди долара.

Квалификантката Каратанчева елиминира втората в схемата Сузан Ламенс (Нидерландия) с 6:3, 6:2 за 104 минути. Тя навакса ранен пробив пасив, а в последствие със серия от три последователни гейма стигна до успеха в първия сет. Във втората част 20-годишната българка направи нова поредица от четири гейма, за да триумфира.

С успеха Каратанчева заработи 624 долара и 11 точки за световната ранглиста, а за място на четвъртфиналите тя ще има за съперничка Лоа Боасон от Франция.

Участващата с "уайлд кард" 16-годишна Росица Денчева отпадна на старта след драматично поражение от Александра Крунич (Сърбия) с 3:6, 6:1, 5:7 след 2:18 часа игра. Българската тийнейджърка имаше аванс от 4:2 гейма в решаващия трети сет, но допусна обрат.

Още четири представителки на домакините ще излязат на корта утре за срещите си от първия кръг в основната схема.

 Номер 3 Гергана Топалова ще играе срещу сънародничката си Денислава Глушкова, участващата с "уайлд кард" Елизара Янева ще срещне петата поставена Сапфо Сакелариди (Гърция), а държавната шампионка Джулия Терзийска, "щастлива губеща" от квалификациите, ще се изправи срещу друга квалификакантка Ника Радишич (Словения).

В надпреварата на двойки Джулия Терзийска и Ани Вангелова се класираха за четвъртфиналите след супех над Мелис Расим (България) и Кристина Самарджич (Германия) със 7:5, 7:5. Денчева и Лиан Тран (Нидерландия) също започнаха с успех над българския дует Ева Бусаад и Зиновия Ванева с 6:0, 6:1.

Янева и Изабел Кузманов (САЩ) пък отпаднаха в първия кръг след поражение от рускините Екатерина Маклакова и Анастасия Золотарева с 1:6, 3:6.

 

БТА / Автор: Димитър Вельов