Чехкинята Петра Квитова се класира за втория кръг на откритото първенство по тенис на САЩ, след като се наложи със 7:5, 7:5 над сръбкинята Йелена Янкович в мач от първия кръг.

Квитова, поставена под номер 13 в схемата, се приспособи трудно към защитния стил на Янкович, но в крайна сметка отстрани вицешампионката от 2008-а година и в следващия кръг ще срещне французойката Ализе Корне. Чехкинята, която почива пет месеца и се завърна на корта през май, спечели втория сет след изоставане от 0:2, въпреки че допусна пробив и в седмия гейм. Тя обаче спечели четири поредни и сложи край на мача с форхенд на линията.

Без българки в основната схема на US Open

Испанката Гарбине Мугуруса, шампион от Уимбълдън, пък записа първа победа в кариерата си на "Артър Аш" след успех с 6:0, 6:3 над американката Варвара Липченко и също заслужи място в следващия кръг.

Мугуруса, която има две титли от Големия шлем, стартира успешно тазгодишното издание на откритото първенство на САЩ, въпреки че по принцип не се чувства добре на този турнир и до момента не е минавала третия кръг. Стартът с три загубени гейма обаче ще й вдъхне увереност.

Пиронкова се изкачи с едно място в ранглистата

"Била съм тук и преди, но никога не съм се справяла добре. Всеки път обаче давам всичко от себе си на корта. Тя (Липченко) беше малко нервна в началото, а аз играех добре. В края силите се изравниха и се получи хубава битка", каза Мугуруса след срещата. 

Големият проблем пред Липченко беше точността на ударите й, което доведе до 22 непредизвикани грешки срещу само 11 за Мугуруса. 23-годишната испанка беше и много агресивна, като често излизаше на мрежата и използваше силния си удар, за да изпраща Липченко по дължината на целия корт./ БТА