Руската тенис звезда Светлана Кузнецова заяви, че причините за успеха на страната й в женския тенис се дължи на страданията на Русия по време на Втората световна война.

Номер седем в световната ранглиста, която отстрани американската звезда Серена Уилямс се класира на полуфинала на Ролан Гарос. Кузнецова ще се бори за място на финала с австралийката Саманта Стоусър, където най-вероятния и опонент ще бъде сънародничката й Динара Сафина. Кузнецова и Сафина са две от петте рускини в топ 15 на женския световен тенис и според 23-годишната тенисистка този успех се дължи на уникалното им чувство за национална идентичност. "мисля, че момичетата работят така здраво, за да променят манталитета си", заяви Кузнецова.

"Мислех си по този въпрос, защото всички се питат как така руснаците са толкова силни. Мисля, че не е само защото доста израснахме. Това идва и от войната, защото нашите баби и дядовци са се били във войната, а там е било наистина трудно. Трябвало е да се бият без нищо - без куршуми, само с ножове. Те винаги са учили децата си да бъдат силни. В Русия постоянно имаме трудни моменти, винаги ни учат да сме бойци. Мисля, че това е ключът за успеха и в тениса. Гордея се със страната си. Гордея се с големите победи. Всички сме горди. Русия е много патриотична страна за мен", допълни Кузнецова.