Мария Шарапова мисли доста за ядрената катастрофа в Чернобил през април 1986г. Тя се смята за късметлийка, че е избегнала последиците от най-тежкия подобен инцидент в света до момента, сред които са радиационно отравяне и смърт. Шарапова, чието има по принцип е символ за спортна сила и женски чар, е „оцеляла от Чернобил”.

В първото си някога интервю, давано по темата за влиянието, което ядрената бомба е оказало върху нейното семейство, Шарапова сподели, че много лесно е можела да попадне сред жертвите.

„Когато се обръщам назад си мисля – „О, Господи, не мога да повярвам.” – Чувствам се невероятна късметлийка, че съм се измъкнала оттам. Много хора не успяваха да се измъкнат оттам. Има много заразени, много мъртви, и самата мисъл за това е ужасяваща. Имам късмет, че съм жива и здрава,” заяви Шарапова в интервю за английския „Телеграф”.

Най-популярната тенисистка в последните години разкри, че решението на родителите и Юри и Елена да се преместят в Сибир, когато майка й била бременна с нея, е спасило живота й. Семейството живеело по това време в град Гомел, Беларус, на около 80 километра от Чернобил.

„Все още говоря с майка ми за това, понякога тази тема излиза в нашите разговори,” заяви Шарапова. „Тя ми е казвала, че наистина е била притеснена заради радиацията, която е можела да ми повлияе още в утробата. Тя ми е казвала и за възможните болести и за рака, причиняван от радиацията.”

Шарапова е посланик на добра воля към ООН и винаги, когато има възможност дарява пари и средства.

„Тенисът е просто малка игра, това е. Надявам се хората да не гледат тенисистите като мен и да си мислят, че нямаме живот извън спорта. Ние гледаме новините, виждаме какво се случва по света и ни интересува. Знам, че тенисът не е най-важното нещо,” каза Мария, която отпадна от Маями Мастърс след среща със Серена Уилямс.

В поведението на Шарапова се усеща отношението й към ролята на посланик. „Нямаше нужда да мисля много дали да помагам на засегнатите от Чернобил. Това е част от света, с която винаги ще съм свързана. Отдавна исках да започна да давам от себе си. Исках да се обвържа и го направих, когато бях готова,” добавя русокосата хубавица. Докато се запознавала с детайлите около Чернобил, спомените връхлетели Мария.

„Преди да обявя, че ще работя с ООН, аз изучих доста от фактите за Чернобил, и си спомних всичко. Имало е неща, по –ужасни отколкото някой би могъл да си помисли.”

Шарапова смята да се завърне в поразената зона в Чернобил. „Все още имам семейство, което е засегнато от радиацията. Баба ми, Галина, все още живее в Гомел. Тя е майка на баща ми. Аз поддържам контакти с нея, говорим си много. Не съм срещала много деца там, но това е нещо, върху което се работи. Надявам се, че скоро ще успея пак да отида в Беларус, защото отдавна не съм била там. Това е една от най-засегнатите зони. Парите, които съм дарила, отидоха в центрове за подпомагане на деца и искам да отида, за да видя как се справят те. Искам със собствените си очи да се уверя как се разбива процеса.”

„Телеграф” коментира, че Шарапова вече не може да бъде обявявана за малката богаташка, която разпуска от корта с пазаруване. Вярно е само, че Мария притежава стотици чифтове обувки, и че наскоро си купи нова къща в Манхатан Бийч, Калифорния.

Според самата Шарапова, самата тя вече изпитва повече удовлетворение от благотворителната си дейност, отколкото от разходките по магазините.

„Най-хубавото нещо на парите е, че когато ги изкараш, можеш да даваш на другите,” каза Шарапова. „Имаш възможност да помагаш на хората. Можеш само да си купуваш много коли, много къщи, много рокли и много обувки, но не можеш да си купиш щастие. Да помагаш за спасяването на човешки животи обаче е невероятно. Не мога дори да обясня колко велико преживяване е това.”