Бившата шампионка на Ю Ес Оупън Ема Радукану напусна подгряващия турнир в Оукланд контузена и просълзена, десетина дни преди началото на Аустрелиън Оупън.

20-годишната британка, която шокира света на тениса, печелейки титлата в Ню Йорк през 2021 година като квалификантка, се оттегли заради проблем в глезена в началото на третия сет срещу Виктория Кузмова в осминафиналната фаза.

Радукану, която страдаше от редица травми след триумфа си на Флъшинг Медоус, върза „геврек“ на съперничката в откриващата част, преди да загуби втората с 5-7. Впоследствие тя получи медицинска помощ, преди да обяви, че няма да продължи срещата. Откритото първенство на Австралия стартира на 16 януари, което оставя 78-та в света в надпревара с времето, за да бъде готова за началото на първия за годината турнир от Големия шлем.

Ветеранката Винъс Уилямс бе още една от жертвите на дъждовния ден на Оукланд Класик. 42-годишната американка отстъпи на непоставената китайка Лин Джу с 6-3, 2-6, 5-7, след като водеше с 5-3 в заключителния сет. Първата в схемата и сънародничка на Уилямс – Коко Гоф, си осигури сблъсък с Джу на четвъртфиналите след победа над шампионката от Аустрелиън Оупън 2020 София Кенин с 6-4, 6-4.

В другите три четвъртфинала, Изалин Бонавентур играе с Лейла Фернандес, Каролина Мухова се изправя срещу Ребека Масарова, а Кузмова има за съперничка Данка Ковинич.