Бившата номер 1 в световния тенис Ким Клайстерс се оттегля завинаги от професионалния спорт. „Вече прибрах всичките си ракети. Сега е най-подходящият момент да започна един нов живот”, заяви 23-годишната белгийка.

Клайстерс имаше намерение да се откаже от тениса след края на сезона. „Бих играла още няколко месеца, за да участвам в най-интересните турнири. Здравето и личният живот обаче са по-важни от парите”, сподели тенис-звездата пред своя сайт.

На 14 юни победителката от US Open 2005 ще се омъжи за американския баскетболист Брайън Линч. Заради приготовленията на сватбата четвъртата в света отказа участие в Откритото първенство на Франция, което ще се състои в края на месеца.

„Беше повече от прекрасно да се състезавам, но вече ми идва в повече, всяка сутрин да ставам рано и в продължение на един час да загрявам”, обясни белгийката.

Така загубата с 6:7 (3:7), 3:6 от Юлия Вакуленко (Украйна) в турнира в Варшау ще бъде последният двубой в чудесната кариера на Клайстерс. Тенисистката е спечелила общо 34 титли индивидуално и 11 на двойки. Единствената си победа в състезание от Големия шлем Клайстерс извоюва през 2005 година в Ню Йорк. Тя е била първата състезателка на Белгия, заемала първото място в световната ранглиста. Лидерската позиция бе нейна в продължение на цели 19 седмици през 2003 година. „Огънят вече е загасен”, заяви Клайсерс.