Поставената под номер 1 Кики Бертенс надигра хърватката Дона Векич за трети последователен път през сезона след успех с 7:6, 6:2 в двубой от груповата фаза на турнира при дамите в Джухай.

Бертенс, която играе в седмия си турнир след отпадането в трети кръг на Ю Ес Оупън, бе притисната до стената в изключително тежък откриващ сет, който продължи час и 20 минути, предложил на зрителите няколко гейма, които достигнаха до равенство, и точки за пробив. Точно 15 бяха шансовете за брейк в срещата, като Бертенс реализира четири, а Векич – два.

„Първият сет беше много завързан, решен от малките детайли. Просто се опитвах да се боря непрекъснато. Беше трудно…психически, но и физически. И двете изпитвахме затруднения. Но при пасив от 4-5 изиграх две наистина добри точки“, сподели победителката след края на мача. Докато откриващият сет стигна до тайбрек, то холандката дръпна на бърза ръка с 5-0 във втората част, след като Векич допусна три последователни пробива. Независимо че загуби на свой ред подаването си в края на втория, Бертенс скоро приключи всичко в своя полза.

В другата група, четвъртата поставена Арина Сабаленка се справи с деветата поставена от Гърция Мария Сакари след победа с 6-3, 6-4 в мач, в който и двете тенисистки спечелиха голям процент от точките си на първи сервис. Беларускинята спечели 86% от точките на първо подаване, въпреки че направи осем двойни грешки и се нуждаеше от само един пробив във всеки от сетовете за крайния успех.

Третата поставена от САЩ Мадисън Кийс бе надиграна категорично от китайката Сайсай Джън – 4-6, 2-6. Великолепното покритие на корта от местната фаворитка Джън се оказа основното й оръжие, когато Кийс се опитваше да миксира играта си с излизания на мрежата, и американката бе пробита цели шест пъти в двубоя. /БГНЕС