Бившата първа ракета на България Сесил Каратанчева ще срещне квалификантката Валери Тетро (Канада) в първия кръг на турнира на твърди кортове в Мидланд (Мичиган, САЩ) с награден фонд 75 хиляди долара, след като поставената под номер 6 Забине Лисицки (Германия) отказа участие в надпреварата.

18-годишната Каратанчева, която се състезава с „уайлд кард” в основната схема, трябваше да играе срещу прогресиращата Лисицки, която достигна до четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия, а от началото на годината записа победи над четири тенисистки от топ 100, включително над силната рускиня Динара Сафина и бившата номер 1 в света Линдзи Дейвънпорт във „Фед Къп”.

Софиянката, бивша номер 35 в света, се завърна на корта през януари след 2-годишно наказание заради употреба на допинг и вече спечели две титли в Съпрайз и в Ла Куинта с награден фонд от по 25 хиляди долара. В последните 25 дни тя изигра 19 мача на сингъл, 16 от които официални, като все още няма поражение.

Каратанчева вече си е осигурила 665 долара от наградния фонд и 1 точка за световната ранглиста, в която ще се завърне след края на турнира в Мидланд.

Добра новина за българката е и отказването на осмата в схемата Су-Вей Хсиех (Тайван), което означава, че Каратанчева ще има за съпернички състезателки извън топ 200 на света до полуфиналите, където евентуално може да срещне поставена тенисистка измежду водачката в схемата Ашли Харкълроуд (САЩ) или седмата Ан Киотавонг (Великобритания).