Втората ракета на България Сесил Каратанчева отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Австралия, първи за годината турнир от Големия шлем. 19-годишната

Каратанчева, която премина през квалификациите, загуби с 4:6, 0:6 от китайката Шуай Пън за 58 минути. Пън, 41-а в света, стартира по-добре и набързо поведе с 3:0. Софиянката намали до 2:3, но последва размяна на пет поредни пробива и 23-годишната китайка взе първия сет с 6:4.

До края 135-ата в света българка така и не успя да се противопостави на съперничката си и не можа да спечели дори един гейм във втората част. Каратанчева имаше много проблеми при подаването си. Тя спечели само един гейм при собствен сервис в целия мач и допусна цели седем пробива.

Българката допусна 27 непредизвикани грешки и пласира едва 6 печеливши удара, което беше крайно недостатъчно. Каратанчева все пак завърши турнира със 160 точки за класацията на УТА и 31 хиляди австралийски долара от наградния фонд. Това беше най-доброто представяне в кариерата на българката на Откритото първенство на Австралия.