Световната номер 1 Ига Швьонтек се класира за осминафиналите на тенис турнира в Дубай от категорията УТА 1000 на твърда настилка с награден фонд 3 211 715 долара. Полякинята се наложи над американката Слоун Стивънс с 6:4, 6:4 за близо два часа игра. Интересно бе, че в първия сет имаше общо седем пробива - 4 за Швьонтек, 3 за Стивънс, а във втория само един в полза на световната лидерка в ранглистата.

На осминафиналите Швьонтек ще срещне украинката Елина Свитолина, която надигра Татяна Мария от Германия с 6:3, 6:3.

Голямата изненада в турнира бе загубата на шампионката от Откритото първенство на Австралия Арина Сабаленка (Беларус) от хърватката Дона Векич - 7:6 (5), 3:6, 0:6. Белоруската взе трудно първия сет и направи пробив във втория, което предвещаваше нейна победа, но плановете на Векич не бяха такива. Хърватката бе на точка от това да губи с 0:3, но спаси подаването си и след това направи впечатляващ обрат. Векич спечели 12 от следващите 13 гейма, за да си осигури мач с румънката Сорана Кирстя в третия кръг.
"Не се предадох. Не спрях да вярвам, че мога да победя. Миналия уикенд почти си взех ваканция, прекарах повече време на плажа, отколкото на корта. Може би това е добър начин да напредвам", каза 27-годишната Векич след успеха.

Сорана Кирстя се класира за следващата фаза след успех над Вероника Кудерметова от Русия с 6:1, 6:4.

Шампионката от "Уимбълдън" Маркета Воундрошова трябваше здраво да се потруди, преди да победи американката Пейтън Стърнс, а намиращата се в отлична форма Елена Остапенко лесно преодоля швейцарката Лулу Сун с 6:3, 6:3.

Шампионката от Бризбейн и Абу Даби Елена Рибакина от Казахстан също се класира за третия кръг, след като съперничката й от Беларус Виктория Азаренка се отказа в третия сет при 4:6, 6:2.

Осмата поставена Мария Сакари от Гърция постигна чиста победа срещу американката Ема Наваро - 6:2, 6:4 и ще играе в следващата фаза с италианката Джасмин Паолини, която се наложи над канадката Лейла Фернандес - 6:3, 6:4.

Напред продължи и чехкинята Каролина Плишкова, която победи в три сета Ашлин Крюгер от САЩ - 6:7 (2), 6:3, 6:4. В следващия кръг тя ще чака победителката от мача между американката Коко Гоф и италианката Елизабета Кочарето.