Бившата номер 1 в света от Румъния Симона Халеп заяви, че обича настоящия формат на Фед Къп и ще бойкотира надпреварата, ако има промяна в него. Международната тенис федерация (ITF) ще анонсира нещо важно в края на тази седмица относно женското състезание, като се очаква то да бъде свързано с промяна на формата, подобна на тази за Купа Дейвис, където турнирът ще се проведе само в един град. Ако това се случи, Халеп ще бъде лишена от възможността да играе пред своите верни привърженици в Румъния – нещо, което не се нрави на шампионката на Ролан Гарос от 2018.

„Обичам Фед Къп и не бих променила за нищо на света настоящия формат“, каза Халеп пред журналисти преди старта на Ийстборн, където тя ще се подготви за началото на Уимбълдън. „Ако се стигне до промяна, аз няма да участвам повече там. Харесвам настоящия формат, ще бъде трудно да го възприема, тъй като обичам мачове вкъщи и навън“, добави тя. 27-годишната Халеп е изиграла 19 мача за Румъния и ги изведе до полуфиналите през тази година, където тимът загуби от Франция в епичен сблъсък. Тя коментира, че не е била достигната за коментар от ITF до момента.

„Ако от ITF ме попитат за това какво мисля относно евентуална промяна, ще им споделя своето мнение“. Форматът на Купа Дейвис претърпя голяма промяна тази година, като ще има двубои на разменено гостуване само в първи кръг. 18 страни ще се конкурират във финалите на надпреварата, които ще протекат в рамките на една седмица през ноември в Мадрид. Би било логично, ако и Фед Къп последва Купа Дейвис, но за Халеп мачовете у дома са безценен опит. „Да играеш пред собствена публика е най-прекрасното чувство. Играла съм много години във Фед Къп и най-хубавото е да играеш пред собствени фенове, а когато гостуваш, винаги трябва да се справяш с напрежението“, завърши тя.