Жюстин Енен срещу Серена Уилямс е финалът при жените на първия за годината турнир от Големия шлем. Белгийката и американката стигнаха до последния мач на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като на полуфиналите и двете трябваше да отстранят по една китайка.

На кортовете в Мелбърн, Жюстин Енен се справи без никакви проблеми с Цзе Чжън, като я отстрани след 6:1, 6:0.

"Чувствам се малко изморена. Имах два тежки мача. Но днес играх агресивно. За мен днес е като сбъдната мечта да съм на финала. Ще си почина утре и ще се готвя за мача със Серена Уилямс. Ще бъде трудно, защото тя е най-добрата в света в момента. Тя е истински шампион", каза белгийката.

След като Цзе Чжън спечели първия си сервис гейм Енен взе следващите 12 поредни и стигна до успеха. Китай за пръв път в историята има две полуфиналистки в турнир от Големия Шлем - На Ли и Цзе Чжън.

От своя страна Серена Уилямс срещна доста по-сериозен отпор от На Ли. Китайката и в преносния, и в истинския смисъл успя да изпоти ракета номер едно при жените в света. Точно в този мач пролича, че характерът на Серена е каляван прекалено дълго и в крайна сметка триумфира след 7:6 (7:4), 7:6 (7:1).

Защитаващата титлата си Уилямс, четирикратна шампионка през 2003, 2005, 2007 и 2009 година, ще играе за пети път на финал в Мелбърн и ще се бори за 12-та си титли от турнир от Големия Шлем.

Американката направи 12 аса, но и бяха необходими два тайбрека и 2:02 часа игра, за да отстрани На Ли. Уилямс имаше три мачбола, които Ли спаси - в 10-ия гейм на втория сет и след това в 12-ия гейм. "Имах толкова мачбола, но ги пропилях. тя се бори невероятно", заяви след мача Уилямс.

На Ли, която ще стане първата китайка в топ 10 на света, победи на четвъртфиналите сестрата на Серена - Винъс Уилямс. "Говорих с Винъс, тя ми каза някои неща за играта на Ли и това ми помогна", добави американката.

Уилямс направи 33 печеливши удара, а На Ли - 21, но направи 38 непредизвикани грешки. Победата е втора за Уилямс над китайката, след като я отстрани в първия кръг тук през 2006-та година.