25-годишната Енен оповести новината на специална пресконференция и добави, че решението й влиза в сила незабавно.

"Това е краят на една чудесно приключение, но понякога трябва да мисля за неща с по-дългосрочен план", каза Енен.

Причините за взетото решение от страна на Енен са проблеми сумората и възвръщане на предишната върхова спортна форма. През тази година тенисистка номер 1 в света претърпя загуби от Серена Уилямс, Мария Шарапова и Франческа Скиавоне. Миналата седмица загуби безславно от Динара Сафина (Русия) в третия кръг на турнира в Берлин, а тази седмица отказа участие на турнира в Рим.

Отказването на Жустин Енен идва само година, след като нейната сънародничка Ким Клайстерс също се оттегли. Клайстерс сеомъжи и стана майка.

Изкачването на световния тенис връх от страна на Жустин Енен започна през 90-те години. Въпреки някои проблеми в личния й живот - майка й почина през 1995-а година, баща й не й говори от 8 години, а самата тя се разведе през 2007-а година, Енен спечели олимпийска титла и всички други титли от големи турнири, с изключение на Уимбълдън. Затова пък четири пъти стъпи на върха на Ролан Гарос - Откритото първенство на Франция, а само от наградни фондове е спечелила над 5 милиона долара.

По време на своята кариера Жустин Енен е спечела седем титли от турнири от Големия Шлем, а само през миналата година има 10 титли от турнири на УТА.

В последния си официален ма Жустин Енен загуби от Динара Сафина (Русия) в третия кръг на турнира в Берлин.