Номер 1 в женския тенис Жустин Енен (Белгия) се класира за четвъртфиналите на турнира в Доха след трисетова драма срещу квалификантката Катарина Среботник (Словения). Четирикратната победителка в надпреварата Енен, която няма загуба в Катар в кариерата си досега, достигна до успеха със 7:5, 6:7(8), 6:3 след три мача игра.

„Радвам се, че успях да намеря играта си в края. В третия сет за първи път през сезона изпитах истинско удоволствие на корта. Ударите ми бяха отлични, а печелех лесно точки от сервис. Точно от такъв мач се нуждаех”, заяви белгийката, която е спечелила всичките си 17 мача в Доха.

„Даниела се представи отлично Момичетата винаги се опитват да покажат най-доброто срещу мен и това е разбираемо”, допълни тя. Енен, която наниза 13 аса, взе първия сет със 7:5, след като се провали при 5:4 и собствен сервис. Тя поведе рано с 2:0 във втората част, но не успя да задържи преднината си и се стигна до тайбрек, който загуби с 6:8 точки. Белгийката трябваше да спасява две възможности за пробив при 15:40 при 2:2 в третия сет, но след това наложи волята си.

В следващия кръг Енен ще срещне Франческа Скиавоне (Италия), която отстрани австрийката Зибиле Бамер с 6:3, 6:2. Втората в схемата Светлана Кузнецова (Русия) нямаше проблеми срещу чехкинята Луцие Шафаржова.

Кузнецова пласира 10 аса и стигна до бърз успех с 6:1, 6:2 за 57 минути. Номер 4 Йелена Янкович (Сърбия) обаче трябваше да преодолее сет дефицит, преди да се справи с участващата с „уайлд кард” Саня Мирза (Индия) с 4:6, 6:3, 6:4 за 2:14 часа.

„Трябваше да се боря през целия мач, защото играта ми не се получаваше. В един момент наистина се ядосах на себе си. Беше ми трудно, защото това е първия ми мач за седмицата тук и трябваше да свикна с условията. Тя се представи по-добре от мен, но аз имах повече късмет", коментира Янкович, полуфиналистка от Откритото първенство на Австралия през януари.

На четвъртфиналите сръбкинята ще се изправи срещу шестата поставена Ана Чакветадзе (Русия), която също имаше тежък мач срещу сънародничката си Динара Сафина. Чакветадзе направи цели 11 двойни грешки, но все пак стигна до крайния успех с 6:7(3), 6:4, 6:3 за 2:56 часа. Рускинята има положителен баланс срещу Янкович само с две загуби в осем мача. Тя е спечелила последните два мача помежду им през миналата година.

Осмата в схемата Елена Дементиева (Русия) се нуждаеше само от 54 минути, за да се справи с Альона Бондаренко (Украйна) с 6:2, 6:1. Бившата номер 1 Амели Моресмо (Франция) пък трудно се справи с "щастливата губеща" от квалификантката Акико Моригами (Япония) с 4:6, 6:1, 6:4.

Моресмо допусна осем двойни грешки, но въпреки това стигна до успеха след 2:01 часа игра.