Дубай може да бъде изхвърлен като дестинация от женския тенис календар, след като Обединените Арабски Емирства отказаха да издадат виза на израелската състезателка Шахар Пеер, за да играе тя на провеждащия се в момента в страната силен турнир. Изпълнителният директор на Женската тенис асоциация (WTA) Лари Скот обяви, че централата ще се събере, „за да прецени какви санкции ще бъдат наложени”. Според него една от точките на обсъждане ще бъде „дали турнирът има място в календара”.

От ОАЕ изобщо не пожелаха да обяснят защо не искат да дадат виза на Пеер, но страната е известна с враждебните отношения с Израел.

Турнирът в Дубай наистина е сред най-големите във веригата на WTA, като всяка година в него взимат участие повечето от тенисистките от Топ 10. По програма Пеер трябваше да играе днес с Ана Чакветадзе. 21-годишната Шахар обаче не получи виза, тъй като ОАЕ допуска през границата само израелци с двойно гражданство.

Пеер, №48 в света, заяви, че е „много разочарована”. „Мисля, че бе прекрачена една граница, която накърни чистотата на спорта, както на нашия, така и на всички други,” казва Пеер в изявление. „Винаги съм смятала, че политиката и спортът не трябва да се смесват.”

Лари Скот пък добавя: „Госпожица Пеер си е извоювала правото да играе в този турнир и съжаляваме, че ОАЕ отрича това право. Госпожица Пеер и семейството й с право са изключително разстроени от решението на ОАЕ, както и влиянието на това решение върху нея в личен и професионален план.”

Международната тенис федерация (ITF) също взе отношение, като каза, че ще влезе в контакт с тенис централата на ОАЕ. „ITF ще припомни на тенис асоциацията на ОАЕ, че правилникът на ITF не позволява никаква дискриминация,” заяви президентът на ITF Франческо Рики Бити.

Редица водещи състезателки също изказаха подкрепа към Шахар Пеер, сред тях Амели Моресмо, Елена Дементиева, Ана Иванович и Динара Сафина.