Кики Бертенс стигна до титлата на силния турнир в Мадрид. Във финалния сблъсък седмата поставена Бертенс победи номер 3 Симона Халеп с 6:4, 6:4 за 88 минути игра. Преди година холандката загуби финала в испанската столица срещу Петра Квитова, но този път преодоля и последното стъпало, за да стигне до най-голямата титла в кариерата си. 

Тя се превърна в първата шампионка в Мадрид, която не губи нито един сет по пътя към трофея, по който преодоля още три бивши шампионки от Големия шлем - Елена Остапенко, Слоун Стивънс и Квитова, както и коварните Анастасия Севастова и Катерина Синякова.

Халеп пък пропусна да се изкачи на първото място в световната ранглиста, което сега остава за Наоми Осака. За Бертенс титлата означава и изкачване до рекордното за нея четвърто място в класацията.

Бертенс показа по-здрави нерви през цялата среща и въпреки редицата пробиви стигна до трофея след 25 уинъра. Бертенс първа допусна пробив в първата част и отстъпваше с 1:3, но след това спечели всичките подавания на Халеп и повече с 6:4.

Вторият сет стартира с ранен пробив на Бертенс, но румънката изравни за 2:2. След това холандката отново се справи с подаването на Халеп, което успя да затвърди с гейм на 40 за 4:2. Преломният момент бе при 4:3, когато румънката имаше точка за пробив, но я пропусна. Бертенс бе уверена до края и въпреки че пропусна три мачбола, стигна до заслужен триумф.