Испанката Паула Бадоса победи водачката в схемата Арина Сабаленка (Беларус) с 6:4, 6:0 в първия мач от група 2 на Финалите на WTA в Гуадалахара (Мексико) с награден фонд 5 милиона долара.

Номер 2 в световната ранглиста Сабаленка доминираше до 4:2 в първия сет, след което до края на мача не спечели нито един гейм. Бадоса все 10 поредни гейма и заслужено стигна до успеха.

"Играх доста добре, въпреки че условията тук са трудни. Но направих невероятен мач. Знаех, че трябва да играя така, за да я победя", каза Бадоса.

Сабаленка, която спечели титлите в Абу Даби и Мадрид този сезон, е първа поставена в Мексико, тъй като Ашли Барти (Австралия) реши да не защитава титлата си от Финалите на WTA заради продължаващите ограничения за пътуване и карантина по време на пандемията от COVID-19.

"Наистина съм разочарована от себе си и от този мач, но се надявам да успея да се поправя", каза Сабаленка.

В другия мач от групата Мария Сакари (Гърция) спечели срещу шампионата от "Ролан Гарос" Ига Швьонтек (Полша) с 6:2, 6:4 за 87 минути.

26-годишната Сакари направи три пробива в мача, за да триумфира. Тя започна годината като 21-а в света и няма спечелена титла, но достигна до финал в Острава, до полуфиналите на Откритото първенство на САЩ, на "Ролан Гарос" и Маями и стана първата гъркиня, която се класира за Финалния турнир на WTA.

Швьонтек, която спечели титлите в Аделайда и Рим тази година, също прави дебют в надпреварата на осемте най-добри през сезона.

"Мисля, че беше много солиден мач. Очевидно моят сервис наистина помогна на играта ми. Чувствах се доста добре при тази надморската височина. Можех да контролирам ударите си доста добре. Мисля, че всеки ден ще се чувствам още по-добре", каза Сакари.

Всички тенисистки трябва да приспособят играта си към близо 1500 метра надморска височина в Гуадалахара, вторият по големина град в Мексико. Турнирът, който беше отменен миналата година заради пандемията от COVID-19, включва мачове в групова фаза преди полуфиналите.

Финалите на WTA се провеждат в Гуадалахара само тази година, като ще се върнат в Шънчжън (Китай) през 2022-а.