Поставената под номер 2 в основната схема Виктория Азаренка се класира за втория кръг на Откритото първенство по тенис на Австралия. Защитаващата титлата си шампионка успя да се наложи над Йохана Ларсон със 7:6 (2), 6:2 и трябваше да се тревожи не само за умопомрачителните температури в Мелбърн, които достигнах 41 градуса по Целзий на сянка.

Тенисистката от Беларус успя да спечели чиста победа, но Ларсон на два пъти имаше шанс да затвори първия сет на свой сервис. Шведката обаче не издържа на напрежението и капитулира в тайбрека, а след това улесни Азаренка във втората част.

Друга от големите фаворитки – Агниешка Радванска се оказа изправена пред нелека задача в лицето на Юлия Путинцева. Полякинята потегли ударно и взе първия сет с 6:0, но казахстанката показа характер и измъкна следващия със 7:5. В крайна сметка логичното се случи и Радванска взе безпроблемно решителния трети сет с 6:2.

Десетата в схемата Каролине Вожнячки стартира учиастието си на Аустрелиън Оупън с убедителна победа над Лурдес Домингес от Испасия с 6:0, 6:2, а победителката от Турнира на Шампионките в София Симона Халеп бе още по-безпощадна – 6:0, 6:1 над Катарина Питер.