Олимпийската шампионка Елена Дементиева (Русия) се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис, първи за сезона турнир от Големия шлем.

Поставената под номер 4 Дементиева се поизмъчи срещу представителката на домакините и специалистка на двойки Саманта Стосър, но все пак стигна до успеха със 7:6 (6), 6:4 след 1:41 час игра. Това беше 13-а поредна победа за рускинята, която от началото вече спечели две титли в Оуклънд и в Сидни.

24-годишната Стосър, 48-а в света на сингъл, пропиля аванс от 5:2 в първия сет, който загуби с 6:8 точки в изключително оспорван и драматичен тайбрек. Във втората част 27-годишната Дементиева поведе с 5:2, но допусна да бъде застигната до 5:4.

В десетия гейм обаче тя направи решаващ пробив, с което си осигури крайния успех и място в четвъртия кръг на "Мелбърн Парк" за трета поредна година.

Двете състезателки направиха по 24 печеливши удара в двубоя, но Стосър допусна доста повече непредизвикани грешки - 36 срещу 19 на съперничката си.

Така Дементиева ще срещне 18-ата в схемата Доминика Цибулкова (Словакия) в опита си да се класира за първи път на четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия.

Цибулкова пък по-рано днес се справи с Виржини Разано от Франция със 7:5, 7:5.