Финалистката от миналия сезон Ана Иванович (Сърбия) отпадна в третия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис, първи за годината турнир от Големия шлем. Поставената под номер 5 шампионка от "Ролан Гарос" загуби с 5:7, 7:6(5), 2:6 от 29-ата в схемата Алиса Клейбанова (Русия) след 2:44 часа игра.

Сръбкинята пропиля аванс от 5:3, а след седем поредни гейма Клейбанова взе първия сет със 7:5 и поведе с 3:0 във втория. 21-годишната Иванович все пак успя да се пребори и да изравни резултата при 5:5, а в последвалия тайбрек тя показа по-здрави нерви и стигна до успеха със 7:5 точки.

В решаващия трети сет обаче 19-годишната рускиня беше безапелационна и даде само два гейма на бившата номер 1 в света. Иванович направи 50 непредизвикани грешки и допусна 9 пробива на подаването си, което се оказа фатално.

Клейбанова, който пласира 36 печеливши удара в двубоя, се класира за първи път в кариерата си за четвъртия кръг в "Мелбърн Парк", където ще срещне представителката на домакините Йелена Докич. 25-годишната Докич, участваща с "уайлд кард", отстрани номер 11 в схемата Каролин Вознячки (Дания) с 3:6, 6:1, 6:2 за 1:43 час и също ще играе в четвърти кръг за първи път.