Тенисът е брилянтен спорт, който е бил и продължава да бъде фаворит на милиони хора по света. Стандартите се вдигат с всяка изминала година и се появяват все повече нови имена в индустрията. Неслучайно тенисът е един от най-популярните спортове, достъпни в множество казино онлайн платформи. А за да уважим дейността на играчи, които вече не са нито в сайтовете за залози, нито на тенис корта, съставихме списък, състоящ се от имената на петима тенисисти, които населението никога няма да забрави. Въпреки че тяхната кариера е приключила преди години, техните имена, постижения и отличия се помнят и до днес.

Джими Конърс

Джими Конърс, познат още като разглезеното дете чудо на тениса, е роден през 1952. Започва своята тенис кариера през 1972 и посвещава над 24 години от живота си на спорта. Невероятният му успех започва от самото начало на седемдесетте и през професионалния си период, той успява да спечели над 140 отличия.

През 1998, един от най-прочутите тенисисти в цял свят става част от Международната тенис зала на славата. Неговото зашеметяващо портфолио включва 8 Гранд Шлем титли: 5 US Open, 2 Wimbledon и 1 Australian Open. През годините на кариерата си, наградите на Конърс се равняват на над 8 млн. долара.

Феновете на спорта винаги ще си спомнят мачовете между Джими и Джон Макенроу – неговият вечен съперник. Съревнованията между тях двамата бяха едни от най-вълнуващите игри, излъчвани по онова време. За съжаление, лошият темперамент на Конърс доста често му изиграваше лоша шега и той неведнъж е бил дисквалифициран от официални състезания. Освен това, легендата е трябвало да се справя и със своята зависимост от хазарта. Въпреки всичко обаче, Джими Конърс си остава един от играчите, пожънали най-големи успехи в дисциплината.

Мария Шарапова

Финалът на турнира Уимбълдън през 2004 г. положи основите на едно ново и бляскаво начало за всички жени тенисисти. Това беше денят, в който се появи нова звезда на терена – 17-годишната Мария Шарапова, която направи немислимото и победи Серена Уилямс. Останалите пет титли, които успя да си спечели по време на кариерата си, направиха Шарапова страховит противник за всички нови и прочути играчи.

Днес чаровната рускиня се занимава с благотворителност, мода и много други дейности. Нейната спортна кариера приключва през 2016, когато е обвинена в употреба на допинг. Въпреки всички разпространени слухове, Шарапова остава да бъде едно от най-големите вдъхновения за новите попълнения в дисциплината. Нейното старание и постоянство й помагат да си спечели място в списъка на „Най-добрите тенисисти на всички времена”.

„Може би сте забелязали, че по време на кариерата ми моето най-силно качество беше именно постоянството.” – това са думите на блондинката, които са вдъхнали кураж и мотивация на стотици нейни фенове по света.

тенис

Патрик Рафтър

Роденият през 1972 г. австралиец на име Патрик Рафтър успява да заеме челната позиция в Асоциацията на професионалните тенисисти през 1999 г. и да се задържи там едва седмица. Получава това постижение след две последователни спечелени титли от турнира US Open, през 1997 г. и 1998 г. Именно те са причината за неговата популярност в световен мащаб. Смята се, че именно 1998 е годината, в която Патрик е на върха на своята кариера, тъй като тогава той печели турнирите US Open, турнирът в Синсинати и Канада Мастърс.

Славата му се дължи на две неща: неговата страхотна игра и победата му срещу Роджер Федерер. Патрик Рафтър е първият тенисист, който успява да сломи швейцареца всеки път, независимо от корта, на който играят.

Илие Настасе

Златното момче на Румъния, Илие Настасе, несъмнено е играчът, който положи основите на революцията в тениса. През 1973, той се превърна в първия тенисист, който успя да заеме първото място в новата ATP система. Илие успя да си спечели слава на състезанието Купа Дейвис през 1969, в допълнение с това, че именно той беше най-разпознаваемият в цял свят тенисист румънец.

Спечелените титли от Гранд Шлем турнира през 1972 и 1973 г. успяват да му подсигурят вечна слава. Неговата буйна природа пък винаги е допринасяла за незабравими мачове, изпълнение със забавление и неспирно вълнение. Поради факта, че понякога нещата излизаха извън контрол, в света на тениса се въведе ново ръководство за игра.

Андре Агаси

Андре Кърк Агаси е един от най-обичаните американски тенисисти. Роденият през 1970 г. талант, успява да спечели цели осем титли от турнира Гранд Шлем. Рок звездата на тениса започва кариерата си през 1986 г. и слага нейния край през 2006 г. Той е олимпийски златен медалист, който несъмнено ще се радва на вечна слава.

Финални думи

Списъкът ни определено може да бъде доста по-дълъг от това, тъй като прочутите тенисисти са много повече от пет. Всички те са положили неимоверен труд, воля и време, прекарано в ежедневни тренировки да направят този добре познат спорт още по-харесван.

Днес всички почитатели на тениса имат възможността да се насладят на редица нови и атрактивни играчи. Сред тях са имена като Денис Шаповалов, Стефанос Циципапас и Даниил Медведев. Може би някой ден и те ще намерят място в подобна класация на тенис легенди. Едно обаче е сигурно - елегантността, спортсменството и брилянтността на тениса го правят един от най-добре шлифованите диаманти в света на спортните дисциплини.