Световната номер 1 при жените Ана Иванович (Сърбия) може и да не се задържи дълго на позицията си, която зае след спечелването на Ролан Гарос преди два месеца. Сръбската тенисистка загуби със 2:6, 6:1, 2:6 от 17-годишната Тамира Пашек (Австрия) в третия кръг на турнира в Монреал, с което откри пътя на сънародничката си Йелена Янкович към първото място в женския тенис.

Янкович, която достигна до четвъртфиналите след победа над Стефани Дюбоа (Канада) със 6:3, 6:2, е само на 88 точки зад Иванович в ранглистата на УТА и може да я замени на върха ако спечели финала в неделя. При победи на Йелена Янкович и Рафаел Надал (Испания) в неделя, световният тенис ще има нови лидери при мъжете и жените.

Шокираш е фактът, че Иванович отпадна от съперничка, която е спечелила едва три мача от Откритото първенство на Австралия в началото на годината до сега. Пашек записа и първа победа в кариерата си над тенисистка от Топ 10 в класацията на УТА.

Ана Иванович се оправда с възпаление на палеца и силна болка, която я принудила да се прибере в Европа за лечение, вместо да замине директно към Пекин, където ще се бори за олимпийско злато.

"Надявам се да няма опасност за участието ми в Пекин. Изпитвах болки през целия мач, а докторите казаха, че възпалението се нуждае от време за да изчезне. Малко съм изплашена, защото ядреният резонанс не показа нещо особено, но аз продължавам да изпитвам силни болки вече 10 дни. Планирах директен полет за Пекин, но сега мисля да се прибера в Европа", заяви Иванович, цитирана от БТА.

Ако Иванович не се възстанови на време за Пекин, олимпийският тенис турнир ще понесе нов тежък удар, след като световната номер 3 Мария Шарапова (Русия) вече отказа участие в него. Рускинята загуби служебно от ветеранката Ай Сугияма (Япония), след като се оттегли поради контузия в рамото.

Номер 4 в света Светлана Кузнецова (Русия) не срещна проблеми по пътя си към осемте най-добри на турнира, побеждавайки със 7:5, 2:6, 6:4 15-годишната квалификантка Мишел де Брито (Португалия).

Поставената под номер 7 Динара Сафина (Русия), която спечели турнира в Лос Анджелис преди седмица, отстрани със 6:2, 6:2 номер 9 Пати Шнидер (Швейцария). На четвъртфиналите Сафина ще срещне Доминика Цибулкова (Словакия), която се наложи със 7:6(2), 6:2 над номер 12 Надя Петрова (Русия).

Номер 6 Анна Чакветадзе бе изненадващо отпадналата фаворитка за деня, след като загуби със 6:4, 5:7, 6:7(4) от Марион Бартоли (Франция).