Кевин Андерсън е един от най-добрите тенисисти в последните години като към момента е №8 в световната ранглиста.

Изглежда обаче южноафриканецът е решен да остави своята следа в тениса и извън изявите си на корта. Защото той е подел инициатива за намаляване на използването на пластмаса в тениса.

Обичайна гледка на най-големите кортове е при смяна на топките, тенисистите да вадят от саковете си нова ракета, а някой от младите подавачи на топки да премахва пластмасовия плик върху нея.

Във времена, в които пластмасата в океаните се превръща в глобален проблем, Андерсън е решен да допринесе за справянето с проблема. Една малка стъпка в това отношение направи и "Ол Инглънд Клъб", където по време на тазгодишния Уимбълдън пластмасовите опаковки на ракетите са забранени.

За генералното справяне с проблема обаче Андерсън се нуждае от помощта и на другите тенисисти. "Това ще бъде голяма моя инициатива занапред", заяви Андерсън, който се надява да използва своето влияние като вицепрезидент на АТР съвета на тенисистите. "Гледах документален филм по Нетфликс "Пластмасови океани" и той ми отвори очите. Когато започнеш да четеш за проблеми, много бързо всичко ти става ясно. Винаги съм бил еко настроен, но тези последни няколко месеца реших да предприема действия. Тук на Уимбълдън изпратих няколко имейла на играчите, с които им напомних за техните инициативи. Мисля, че това е огромна възможност за тениса като такъв глобален спорт, да се свърже с толкова много хора. Това е много важен въпрос и мисля, че можем да направим разлика."

Освен това според последните данни, прикриването на ракетата с пластмасова обвивка няма никакво влияние върху напрежението на кордажа.

Кевин Андерсън

източник: Gulliver/GettyImages