Защитаващата титлата си Каролине Возняцки (Дания) се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис. 

Поставената под номер 3 Возняцки елиминира без особени проблеми шведката Йохана Ларсон с 6:1, 6:3.
Датчанката взе 9 от първите 11 мача по пътя си към успеха за малко повече от час.

Така тя очаква победителката от двубоя между шампионката от 2008 година и номер 30 в схемата Мария Шарапова (Русия) и Ребека Петерсон (Швеция).

Шампионката от Откритото първенство на САЩ през 2017 година и Слоун Стивънс (САЩ) също нямаше съществени затруднения и спечели с 6:3, 6:1 срещу унгарката Тимеа Бабош.
Така петата поставени Стивънс, полуфиналистка в Мелбърн през 2013 година, ще играе в третия кръг срещу номер 31 Петра Мартич (Хърватия), елиминирала с 6:4, 7:5 чехкинята Маркета Вондроушова.

15-ата в схемата представителка на домакините Ашли Барти надделя лесно над китайката Ифан Ван с 6:2, 6:3. Тя ще се стреми да изравни най-доброто си класиране в турнира на родна земя с нов успех над Мария Сакари в третия кръг.

Сакари отстрани квалификантката Астра Шарма (Австралия) с 6:1, 6:4.

Четвъртфиналистката от 2017 година Анастасия Павлюченкова (Русия) победи във втория кръг поставената под номер 9 Кики Бертенс (Холандия) с 3:6, 6:3, 6:3.
Следващата противничка на Павлюченкова ще бъде Александра Саснович (Беларус), която се справи с номер 20 Анет Контавейт (Естония) с 6:3, 6:3 и за втора поредна ще играе в третия кръг на Откритото първенство на Австралия./БТА