Водачката в световната ранглиста Симона Халеп (Румъния) се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис. Миналогодишната финалистка Халеп победи трудно 20-годишната София Кенин с 6:3, 6:7(5), 6:4 след малко повече от два часа и половина игра.

Румънката започна добре мача с ранен пробив, а след 4:3 направи серия от пет поредни гейма, с който взе първия сет и поведе с 3:0 във втория. Кенин изравни за 3:3, а в последвалия тайбрек младата американка направи обрат от 4:5 с три поредни разигравания, за да изравни резултата.

Халеп пропусна общо пет възможности за пробив в първия и в петия гейм на решаващата трета част, след което загуби подаването си и съперничката й поведе с 4:2. До края румънката показа класата си и с четири последователни гейма стигна до крайната победа.

В третия кръг Халеп ще се изправи срещу бившата номер 1 в света и вицешампионката в турнира през 2003 и 2017 година Винъс Уилямс (САЩ).

38-годишната американка елиминира Ализе Корне (Франция) с 6:3, 4:6, 6:0. Корне започна мача с пробив, но след това Уилямс направи серия от четири гейма по пътя си към обрата в първия сет. Втората част вървеше равностойно, но в десетия гейм французойката успя да реализира брейк, за да изравни резултата.

До края, обаче, Уилямс беше безапелационна и след поредица от шест гейма стигна до победата. /БТА