Австралиецът Бърнард Томич заяви, че възнамерява да обжалва наложената му глоба от Уимбълдън след края на двубоя с Жо-Вилфред Цонга в първи кръг, завършил за 58 минути, казвайки, че се е чувствал зле физически. Томич загуби във вторник с 2-6, 1-6, 4-6 в представяне, което бе окачествено в социалните мрежи като „отблъскващо“ и „унизително“.

26-годишният тенисист бе глобен от организаторите на Ол Ингланд Клъб за това, че според тях той не е играл „по професионалните стандарти“. Това бе най-краткият мач на Уимбълдън при мъжете от 15 години насам и вторият най-кратък на сингъл при мъжете, след като започна да се води статистика през 2002. „Пътувайки от Турция и губейки на четвъртфиналите там, играейки няколко мача на 40-градусови температури ме изтощиха и аз се почувствах зле физически през уикенда“, каза Томич за News Corp Australia.

„След това играх срещу един от топ 5 тенисисти на трева и загубих с 2-6, 1-6, 4-6 – а не с 0-6, 0-6, 0-6. От началото на мача знаех, че шансовете ми не са особено големи, защото не се чувствах добре, но си казах, че ще опитам – все пак това е Уимбълдън“, добави той. Французинът Цонга сподели на пресконференцията след края на мача, че победата му не е била оценена докрай поради глобата и подчерта, че австралиецът се е борил в третия сет.

„Нямах никакъв шанс, изоставах с два сета, преди да го осъзная. Третата част бе една идея по-добра, но сетът отново си отиде за отрицателно време в моя вреда. В края на деня, най-големите ми усилия бяха нищожни, но това бе всичко, което имах във физически запас. Движението ми по корта по принцип е много лошо – стана още по-зле в мача с Цонга. Той сервираше невероятно и не се бавеше между сервисите, което допълнително ме затрудни. Съжалявам, хора, за това, че се чувствах зле физически“, завърши Томич.

Високият 196 см австралиец, номер 96 в света, не успя да стигне до втори кръг на нито един от трите турнира от Големия шлем, губейки в последователни сетове във всички свои срещи. Това не е първият път, в който Томич си навлича подобни неприятности. Той получи прякора „Томич – празния резервоар“, след като бе обвинен, че не се старае напълно при загуба от Анди Родик на Ю Ес Оупън 2012. /БГНЕС