Елина Свитолина се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Великобритания, след като отстрани световната номер 1 Ига Швьонтек със 7-5, 6-7 (5), 6-2 за около два часа и 40 минути здрава битка.

Мачът започна отлично за Швьонтек, която проби съперничката в първия й сервис гейм. Свитолина обаче, която отсъства известно време от корта поради майчинство, отвърна на предизвикателството с рибрейк за 2-2, но полякинята си върна водачеството с нов пробив. Нещата в следващите геймове бяха спокойни, когато Швьонтек сервираше за сета при 5-4. Световната номер 1 изигра много лош гейм и бе пробита на нула, а това й се отрази до края на частта. Свитолина се понесе на гребена на вълната и спечели сета със 7-5. Последва забавяне на играта заради затваряне на покрива на Централния корт. След паузата двете си размениха по един пробив и така се стигна до тайбрек. В него Свитолина водеше с 4-1 и 5-4, но в крайна сметка загуби дългия гейм с 5-7. В решителната трета част обаче тя бе доминант на корта, правейки два пробива за крайното 6-2.

Въпреки че направи пет аса и девет двойни грешки, украинката спечели 82% от точките на първи сервис. Тя завърши с 25 уинъра и също толкова непредизвикани, докато Швьонтек реализира 37 печеливши удара, но и цели 40 непредизвикани.

Така Свитолина марширува към последните четири в Лондон за втори път в кариерата си и е на първи полуфинал в Шлема от 2019-а насам, а нейна опонентка в спор за място на финала ще бъде друга непоставена тенисистка – Маркета Вондроушова. Бившата финалистка на Ролан Гарос преодоля четвъртата в света Джесика Пегула от САЩ с 6-4, 2-6, 6-4 за близо два часа игра.

Чехкинята, 42-а в световната ранглиста, спечели луд и непредсказуем първи сет, в който зрителите по трибуните видяха общо пет пробива. Пегула доминира на корта във втората част, правейки два брейка, а в третия решаващ сет водеше с 4-1 гейма, но серия от пет безответни на сметката на Вондроушова гарантираха на чехкинята място в полуфиналите.