Миналогодишният полуфиналист на „Ролан Гарос“ - аржентинецът Диего Шварцман преодоля първия кръг и тази година, след като за час и 45 минути отстрани Йен Хсун-Лу (Тайван) с 6:2, 6:2, 6:3. Тайванецът, който е номер 680 в света и играе със защитен ранкинг, не изглеждаше много неловко срещу Шварцман, който направи три пробива и даде един за първия сет.

Във втория сет 28-годишният аржентинец даде два гейма на противника, а в третия отново проби подаването на 37-годишния азиатец три пъти, за да си гарантира чистата победа и преминаване във втори кръг.

Шварцман завърши мача с 58 процента успешен първи сервис, а също така спечели и 78 процента от точките, които сам си създаде. Във втория кръг той ще се бори с Алияж Бедене (Словения). В два от последните три турнира той стигна четвъртфинал или полуфинал. Бедене отстрани по-рано днес Адриен Манарино от Франция със 7:5, 3:6, 7:5, 6:2.

Представителят на домакините Гаел Монфис зарадва феновете с успех 1:6, 7:6 (8:6), 6:4, 6:4 срещу номер 38 в света Алберт Рамос Виньолас. Рамос взе първия сет с 6:1 само за 24 минути, като спечели 27 от 37 възможни точки и успя да вземе два от три отворили му се бройк-пойнта.

Ситуацията не се промени и през втората част, поне до средата й, когато 34-годишният Монфис успя да се вдигне и след като изоставаше с 1:4, вкара сета в тайбрек. В третия сет вече нещата бяха под негов контрол и след като направи три пробива в началото, намери най-после ритъма на подаването и затвори за 6:4. Накрая той успя да наложи опита си и продължава напред, където ще играе с Микаел Имер.

Една от изненадите на турнира пък поднесе германецът Ян-Ленард Щруф, който отстрани 7-ия в схемата Андрей Рубльов (Русия) с 6:3, 7:6 (6), 4:6, 3:6, 6:4.

Номер 9 Матео Беретини пък се справи с Таро Даниел (Япония) и го победи с 6:0, 6:4, 4:6, 6:4.

Иначе турнирът не върви добре за домакините, тъй като едва трима техни тенисисти стигнаха до втория кръг, в това число и Монфис. Това е най-лошото им колективно представяне от 1968-а година насам. Другите двама са ветеранът Ришар Гаске и 26-годишният Енцо Коко, който играе с уайлд-карт. Ако пък и тримата приключат във втория кръг, то никога преди в Оупън-ерата Франция не е оставала толкова рано без представители на „Ролан Гарос“.