Изненадите продължават да валят в женската схема на Аустрелиън Оупън. След като в първия кръг отпадна една от фаворитките Винъс Уилямс, сега пък третата поставена в схемата Гарбине Мугуруса не успя да преодолее втория рунд. 

Испанката, към която имаше огромни очаквания за представянето ѝ в Мелбърн, преклони глава пред 88-та в света Су Вей Сие от Тайван. Тя падна с 6:7, 4:6 за точно два часа игра на корта. 

В първия сет Мугуруса демонстрира класа, след като успя да навакса изоставане от 2:5 и да доведе нещата до тайбрек, спасявайки и сетбол. В него обаче се срина и позволи на тайванката да го вземе с лекота след 7:1. 

Във втората част сценарият се повтори, но само частично. В него Су Вей Сие отново дръпна с 5:2 и макар Мугуруса да успя да върне единия пробив, този път не успя да навакса изоставането си и след 4:6 се прости рано-рано с надпреварата. 

Изненада се получи и в друг от ранните мачове в Мелбърн. Деветата в схемата Джоана Конта от Великобритания беше изхвърлена от 123-та в света американка Бернарда Пера след 5:6, 5:7 за 100 минути игра на корта. Така американката си уреди среща с 20-та в схемата Барбора Стрицова в третия кръг.