Рускинята Мария Шарапова отпадна още в 1-ия кръг на турнира Уимбълдън в женската схема, след като беше победена от сънародничката си Виталия Дятченко. Младата рускиня, която дойде от квалификациите, се наложи с 6:7 (3), 7:6 (3), 6:4.

Двете се срещат едва за втори път, а при предишната им битка през 2015 г. Шарапова спечели победата. Сега обаче дойде болезненото за нея поражение в турнира, който спечели още на 17-годишна възраст. 

И дори сега бившата номер 1 в света Шарапова продължава да е единствената рускиня, печелила Уимбълдън, въпреки огромната колония от състезателки. Но това се случи през далечната 2004 г., когато отнесе Серена Уилямс в два сета.

Рускинята изигра своя девети турнир през този сезон и за първи път се включи на трева, но все още изглежда много далеч от най-добрите си дни. Това си пролича дори в първия сет, който макар да беше на нейна сметка, не беше убедителна в него.

Сетът беше изпълнен с пробиви и Шарапова накрая успя да го вземе с тайбрек, но картината се обърна във втория. Третата част започна с два разменени пробива, но накрая Маша допусна пробив още при първата брейк-точка и трябваше да се примири с поражението от 27-годишната Дятченко.