Поставената под номер 1 в схемата Серина Уилямс продължи  победната си серия на откритото първенство по тенис на САЩ до 19 поредни мача, след като се наложи с 6:3, 6:2 над италианката  Флавия Пенета в среща от четвъртфиналите.

Американката не стартира добре мача, но в последствие спечели  два пъти поред подаването на своята съперничка и стигна до 6:3 в първия гейм. Уилямс, чийто сервис е считан за най-добрия в  женския тенис, пое контрол над мача след двата поредни пробива и не остави шанс на Пенета, с което се класира на полуфинал срещу рускинята Екатерина Макарова.

Уилямс е на път да стане първата жена от 1978-а година насам,  която печели откритото първенство на САЩ три пъти поред.  Евентуална титла пък ще бъде нейната 18-а в турнири от сериите  за Големия шлем. Макарова се наложи с 6:4, 6:2 срещу Виктория Азаренка по-рано  през деня. Рускинята стигна до победата с 23 уинъра и 21  непредизвикани грешки, като проби сервиса на Азаренка четири  пъти при 12 възможности и така отиде на полуфинал без загубен  сет до момента.