Американецът Джон Иснър заяви, че приветства новото правило за тайбрек при резултат 12-12 в петия сет на Уимбълдън, което организаторите ще въведат от следващото издание на надпреварата.

33-годишният гигант е участник в двата най-дълги мача в историята на турнира, като през 2010-та година победи французина Никола Маю със 70-68 в битка, продължила повече от 11 в три дни, като само петият сет бе над осем часа. Тази година Иснър бе въвлечен в нов маратонски пети сет, като този път загуби от Кевин Андерсън с 24-26 на полуфиналите. След като този мач обърка програмата на заключителните дни на турнира и предизвика недоволството на феновете, организаторите на Уимбълдън решиха да въведат компромисен вариант - ако се стигне до резултат 12-12 в петия сет, да се играе тайбрек.

"Винаги съм казвал, че това е най-добрият вариант. Това е разумно, защото ще се хареса на хората, които искат два гейма разлика и на тези, които искат тайбрек. Променяме малко традицията, но не мисля, че това е нещо лошо", коментира световният номер 10, който се пошегува с новото правило. "Мисля, че трябва да го нарекат правилото "Иснър". Надали ще го направят, но мисля, че аз съм една от основните причини да го въведат", каза той.

На Ю Ес Оупън се играе тайбрек при 6-6 в петия сет, но Аустрелиън Оупън и Ролан Гарос остават с отворен пети сет. ""Може би действията на Уимбълдън ще предизвика и другите да го направят. В един тайбрек има достатъчно драма, дори може би повече от отворен сет", допълни Иснър. /БГНЕС