21-годишната американка изигра мач на много високо ниво срещу световната №1 Ашли Барти и я елиминира крачка преди битката за титлата след 7-6(6) 7-5 в много тежки условия за игра на Rod Laver Arena.

Днес Кенин отрази два сетбола и в първата, и във втората част и надигра водачката в ранглистата. Барти, от своя страна, няма да има възможността да стане първата носителка на трофей от Австралия в този турнир от 1978 година насам, когато това стори Крис О’Нийл.

Още от началото на мача Кенин разбра, че няма да ѝ бъде никак лесно, когато застава в позиция посрещане. Барти направи цели четири аса в рамките на един гейм и поведе с 3-2, докато американката изпитваше по-големи проблеми в подаванията си.

В следващия си сервис гейм 21-годишната тенисистка допусна непредизвикана и двойна грешка, изоставайки с 0-30. Рискува с бекхенд по правата и той излезе сантиметър в аут, като така 14-ата в схемата се изправи пред два поредни брейкбола. На два пъти обаче световната №1 сгреши сечени бекхенди и макар да стигна до още един шанс за пробив секунди след това, Кенин се измъкна с добрите си начални удари.

Изглеждаше така, сякаш австралийката е по-продуктивна в разиграванията и поддържа контрола в тях. При 5-5 обаче допусна две поредни непредизвикани грешки и изостана с 0-30. Макар сервисът ѝ да влизаше при малко над 50% от случаите, тя успя да обърне развоя на подаването си. Кенин остана в гейма с минаващ удар по правата, но световната №1 си осигури минимум тайбрек след ас.

Американката загря за дългия гейм с два уинъра в своето подаване, а после поведе с 1-0 точки след успешен прехвърлящ удар. Барти пое контрол и обърна до 4-2, но после бе изравнена след непредизвикана грешка от форхенд. Точно от тази страна обаче натисна спусъка в две поредни разигравания и си осигури сетболи при 6-4. Въпреки всичко Кенин остана в частта с дълбок ретур, а после на свой ред се добра до шанс за затвори частта след успешна акция на мрежата. Световната №1 рискува максимално от ретур, сгреши и загуби сета с 6-7(6).

Развоят на първата част не повлия на водачката в ранглистата и във второто подаване на Кенин тя навакса пасив от 15-30, за да реализира завършващ удар от слайс и да стигне до брейкбол. Американката бе принудена да сгреши и Барти поведе с пробив и 2-1.

Оттам насетне австралийката пое контрол в разиграванията и сервираше за сета при 5-4. При 15-40 американката изглеждаше в невъзможна ситуация, но успя да се възползва от едва 39% вкарания първи сервис на опонентката в тази втора част, да отрази двата сетбола и впоследствие на свой ред да вземе аванс от 6-5.

Сервирайки за оставане в турнира, Барти допусна двойна грешка, а после и непредизвикана от форхенд, което даде предимство от 30-0 за 14-ата в схемата. Кенин стигна до два мачбола и макар да пропусна първия, се справи при втората възможност, за да изживее най-великия миг към момента в кариерата си.