Президентът на Женската тенис асоциация (УТА) Стийв Саймън предупреди организаторите на "Уимбълдън" и ръководителите на британската тенис федерация за "силни реакции" на решението им да забранят на играчите от Русия и Беларус да участват в турнири.

All England Club (AELTC), който организира надпреварата на тревните кортове в Лондон, и Асоциацията по тенис на трева (LTA) заявиха, че няма да позволят на руски и беларуски тенисисти да играят на турнирите в Обединеното кралство заради нахлуването в Украйна.

АТП, която ръководи Тура при мъжете, и УТА осъдиха този ход като "дискриминационен", като двете световни управляващи централи ще вземат нужните мерки.

"Ние нямаме същата юрисдикция върху турнирите от Големия шлем, както имаме над нашите собствени. Има прецеденти, когато тези ситуации може да са се случили, когато са наложени глоби или турнирни санкции", каза Саймън.

"Трябва да седнем с организаторите на турнири, със Съвета на играчите и с нашия борд и да преценим положението. Мисля, че ще видите някои силни реакции, които ще дойдат от наша страна, но какви са те и колко далече ще отидем все още предстои да се определи", добави той.

"Хората заемат позицията, че спортът и политиката не трябва да се смесват, но това не е реалността. Понякога спортът преминава в политиката, а тук има ситуация, в която политиката преминава в спорта", каза Саймън.