Организаторите на Аустрелиън Оупън следят изкъсо влошаването на качеството на въздуха в Мелбърн и споделиха, че мачове могат да бъдат отлагани, ако условията станат опасни за здравето на играчите.

Стотици пожари убиха поне 25 души и унищожиха повече от 8 млн. хектара земя в Австралия през последните няколко месеца. Квалификациите за първия турнир от Шлема започват на 14 януари, а директорът на надпреварата Крейг Тили заяви, че реферите могат да спират срещите, ако димът представлява опасност за здравето на играчите.

„Имаме достъп до следене качеството на въздуха в реално време на всички съоръжения и работим близо с медицинския щаб и местни експерти, за да гарантираме най-добрата възможна информация, която да ни позволи да вземем решение относно това дали играта трябва да бъде спряна по някое време. Здравето на играчите, феновете и персонала е наш приоритет по всяко време“, заяви той пред местни медии.

До момента нямаше проблеми, предизвикани от дима, в дебютното издание на ATP Cup, което се провежда в Сидни, Бризбън и Пърт. Въпреки това, турнирът при мъжете и жените в Канбера бе преместен в Бендиго, докато тимът от столицата – Бръмбис, премести предсезонния си тренировъчен лагер в Нюкасъл. Основната схема на Аустрелиън Оупън започва на 20 януари. /БГНЕС