Тунизийката Онс Жабер обяви дарението си по време на емоционално интервю на корта, след като победи Маркета Вондрушова с 6-4 6-3 в Канкун, Мексико.

"Ситуацията в света не ме прави щастлива", каза Жабер, борейки се със сълзите си, докато говореше на публиката, предаде АФП.

"Много е тежко да виждаш как деца, бебета умират всеки ден. Това е сърцераздирателно, затова реших да даря част от паричната си награда, за да помогна на палестинците".

"Не мога да бъда щастлива само от тази победа, от това, което се случва. Съжалявам, момчета, трябваше да става дума за тенис, но е много разочароващо да гледаш ужасяващи видеоклипове всеки ден", добави Жабер.

Общо 9025 души са били убити при израелските атаки срещу Газа от терористичните нападения на Хамас на 7 октомври, сочат данните, публикувани в четвъртък от палестинското министерство на здравеопазването в Рамала, извлечени от източници в контролирания от Хамас анклав. Повече от 22 000 души са били ранени.

Според хуманитарни работници болниците в Газа също се затрудняват да лекуват тежко ранени пациенти поради липсата на медицински консумативи и тежките условия.

Израелската бомбардировка на Газа следва изненадващите трансгранични нападения на Хамас на 7 октомври, при които загинаха над 1400 души, а повече от 200 бяха взети за заложници.

"Това не е политическо послание, а просто хуманност", каза Жабер. "Това е всичко. Искам мир в този свят. Това е всичко".

Жабер не е единственият арабски спортист, предложил финансова помощ в помощ на палестинците. Миналия месец египетският Червен полумесец - благотворителна организация, която предоставя медицински услуги и хуманитарна помощ - потвърди, че египетският нападател на Ливърпул Мохамед Салах е направил дарение, за да подпомогне усилията ѝ за оказване на помощ в Газа.

През 2021 г. Жабер стана първата жена от арабски произход, спечелила титла на WTA, а през 2022 г. - първата жена от арабски или северноафрикански произход, достигнала полуфинал, а след това и финал на турнир от Големия шлем.