Бившата водачка в световната ранглиста по тенис Каролина Плишкова е последната четвъртфиналистка на Откритото първенство на Австралия. В изцяло чешки сблъсък Плишкова се наложи с 6:7(5), 6:3, 6:2 над Барбора Стрицова.

Срещата на "Род Лейвър Арина" приключи в 1:35 след полунощ местно време, а двете чехкини показаха много солидна игра и се бориха до последно за победата, като двубоят продължи над 2 часа и 40 минути.

В първия сет нямаше пробиви и се наложи изиграването на тайбрек. В него Стрицова започна по-добре, поведе с 4:1 точки и макар да пропусна един сетбол на свой сервис, при втората възможност 31-годишната състезателка бе безпогрешна.

Във втория сет обаче Плишкова поведе бързо с 4:1 гейма и след само 43 минути игра шестата в световната ранглиста изравни сетовете на 1:1.

Третият сет неочаквано започна с пробив на Стрицова още в първия гейм, но във втория Плишкова върна пробива. Това явно пречупи Стрицова и тя загуби и следващите 3 гейма, а малко по-късно Плишкова осигури класирането си за следващата фаза след 6:2 в сета.

За място на полуфиналите Плишкова ще играе с водачката в световната ранглиста Симона Халеп от Румъния.