Участващият с "уайлд кард" представител на домакините Алексей Попирин се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия. 19-годишният Попирин елиминира поставения под номер 7 Доминик Тийм със 7:5, 6:4, 2:0 и отказване на австриеца заради физически проблеми.

Така 149-ият в световната ранглиста, който е роден в Сидни в семейство на руснаци, записа най-доброто си представяне в турнири от Големия шлем.

Тийм пропусна общо пет възможности за пробив в края на първия сет, а след това загуби подаването си и счупи ракетата си от яд.

Австриецът поиска медицински таймаут във втория сет, който загуби също с късен брейк, а в началото на третата част той се отказа, след като допусна нов пробив.

Тийм игра тежък петсетов мач в първия кръг срещу Беноа Пер, който продължи до 2 часа след полунощ в сряда, а това оказа влияние.

"В сряда през деня бях добре, но днес още от сутринта се почувствах зле. Имах болки по цялото тяло, а по време на мача нещата се влошиха. Съжалявам, че трябваше да се откажа. Преди началото на Откритото първенство на Австралия бях болен от грип и може би и това повлия", коментира Тийм.

Попирин ще играе в третия кръг срещу французина Люка Пуй, номер 28 в схемата./БТА