Женският тенис в момента е толкова равностоен, че последните осем турнира от Големия шлем бяха спечелени от осем различни тенисистки. На старта на Аустрелиън Оупън пък цели 11 състезателки имаха шанса в края на надпреварата да се изкачат на върха.

Е, в турнира останаха само четири, а между три от тях ще се определи коя ще е новата кралица на тениса. Досегашната Симона Халеп ще напусне трона след поражението си от Серина Уилямс в четвъртия кръг. Наоми Осака, Петра Квитова и Каролина Плишкова, към които на полуфиналите се присъедини и №35 Даниел Колинс, оформят триото с шанс за световния връх.

В първия полуфинал тази нощ Квитова среща Колинс в повторение на двубоя им от първи кръг в Бризбейн, спечелен от чехкинята с 6:7(6), 7:6(6), 6:3. В другия полуфинал Осака среща Плишкова. Двете имат три мача помежду си като Плишкова е с две победи. 

Почти сигурно е, че борбата за №1 ще се реши във финала в неделя. Има само един сценарий, при който още в четвъртък ще знаем името на новата лидерка - ако Колинс победи Квитова, а Осака победи Плишкова, Осака ще бъде №1 независимо от резултата във финала.

Всяка от трите ще стане №1, ако спечели титлата. Ако Колинс спечели трофея в мач срещу Плишкова, тогава Осака ще бъде на върха.

Именно японката е с най-големи шансове, тъй като е единствената от трите, които би имала шанс за №1 дори и ако загуби на полуфинал. Това би се случило, ако Квитова също загуби на полуфинал, а Плишкова загуби от Колинс във финала.

Осака обаче не мисли да спира и да прави тънки сметки. "Вече знам, че да бъда тук е нещо, което много хора искат и знам, че преди няколко месеца щях да дам всичко, за да съм на полуфиналите на турнир от Шлема. Но имам това странно чувство да искам да направя следващото голямо нещо. И особено след като спечелих Голям шлем, мисля, че искам да спечеля още един и когато съм толкова близо, искам да продължа."

И трите обаче се обединяват около мнението, че титлата в Мелбърн е по-важна от това да бъдат №1. "Не искам да кажа, че не значи нищо, но не значи същото", сподели Плишкова, която през 2017-а вече бе №1 за осем седмици. "Сега, в тази ситуация, не би значело същото като да спечеля Голям шлем. Няма да го преследвам, така че за мен нищо не се променя."

"Не гледам ранглистата", сподели бившата №2 Квитова. "Аз съм в турнир от Големия шлем. Не мисля, че има място за такива мисли. Да играя с Даниел на полуфинала е всичко, което в момента има значение."