Шампионът от 2009 година Рафаел Надал се класира  за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по  тенис. Поставеният под номер три испанец победи 14-ия Кевин Андерсън от Южна Африка със 7:5, 6:1, 6:4 след малко повече от два часа  игра.

Двубоят се очертаваше труден за миналогодишния финалист в  началото му, след като той не получи почти никакви шансове при  подаването на съперника. Дори при 5:5 се измъкна от 0:40 при  собственото си подаване, като отрази общо пет възможности за  пробив на Андерсън.

Това, обаче, сложи началото на изключителна серия на Надал,  който спечели седем поредни гейма, с което взе първия сет и  поведе с 5:0 във втория. Това на практика пречупи съперника му.

В третата част испанецът отново проби за 3:1 и до края  запази аванса си. Той обаче не срещна особени трудности да го направи и заслужено е във финалната осмица на първия за годината турнир от Големия шлем. 

Така на четвъртфиналите той ще срещне седмия поставен Томаш  Бердих. Чехът елиминира представителя на домакините Бърнард Томич с 6:2, 7:6(3), 6:2, като пласира 17 аса и не допусна пробив в  мача. Надал е спечелил последните си 18 мача срещу чеха, като  последната му загуба от него е от 2006 година./БТА