Шесткратният шампион Рафаел Надал (Испания) се класира за рекорден седми път за финала на Откритото първенство на Франция по тенис.

Поставеният под номер 2 Надал разби шестия в схемата Давид Ферер (Испания) с 6:2, 6:2, 6:1 за 1:46 час.

Ферер започна добре мача. Той пропусна две възможности за пробив в началото, но след 2:1 загуби девет от следващите десет.

При 6:2, 4:1 за Надал двубоят беше прекъснат заради дъжд.

Играта беше подновена след 45 минути, а шесткратният шампион продължи да доминира, като до края на срещата даде още само два гейма на съперника си.

"Това може би беше най-доброто ми представяне в турнира досега. Чувствам се отлично. Естествено се надявах да спечеля, но никога не можеш да очакваш толкова лесна победа на полуфинал на турнир от Големия шлем. Давид е един от най-добрите на клей, но днес се получи фантастичен мач за мен", заяви Надал.

Така той се класира за седмия си финал от осем участия на "Ролан Гарос". Надал има 51 победи и само 1 загуба от Робин Сьодерлинг (Швеция) в четвъртия кръг на надпреварата през 2009 година.

"Работя здраво за моменти като днешния. Няма кой знае каква тайна за успехите ми тук. Към всяка точка трябва да се подхожда с максимална концентрация и да имаш вяра, че ще успееш", каза Надал.

26-годишният испанец се стреми към рекордна седма титла. В момента той и Бьорн Борг (Швеция) имат по шест трофея.

За Надал това е и пето поредно участие на финал в турнирите от Големия шлем, то които той е спечелил десет титли.

Испанецът очаква в спора за трофея победителя от другия полуфинал между шампиона от 2009 година Роджър Федерер (Швейцария) и номер 1 в световната ранглиста Новак Джокович (Сърбия).