Британецът Анди Мъри се класира за полуфинал на Откритото първенство на Австралия, след като победи Давид Ферер (Испания) с 6:3, 6:7 (5), 6:2, 6:3. 

След като по-рано днес и Йохана Конта се класира за топ 4 при жените, Великобритания има двама полуфиналисти на този турнир от Големия шлем за първи път от 1977-а година. 

Номер 2 в в света при мъжете беше принуден да се бори за всяка точка и да влага двойно повече усилия, за да преодолее всяка своя грешка, но накрая успя да покори изглеждащия пълен с енергия Давид Ферер. 

Срещата продължи 3 часа и 20 минути на Род Лейвър Арена. Следващият съперник на Мъри е победителят от мача между Милош Раонич и Гаел Монфис, за да се класира евентуално на своя пети финал на Откритото първенство на Австралия. 

През 1977-а година Джон Лойд и Сю Баркър се класират за полуфинали при мъжете и жените в Австралия, което е последно двойно британско участие на полуфинал в който и да е турнир от Големия шлем изобщо. "Какъв ден за британския тенис!, възкликна един от най-тиражните вестници в Обединеното кралство- Гардиън. Можем смело да кажем, че Анди Мъри е фаворит за участие на финала срещу всеки от потенциалните си двама противници. По средата на мача беше спуснат и покрива на корта, което след края на срещата беше оценено от Мъри като положителен момент и помощ за него. Иначе той завърши с 11 аса, 49 уинъра и 64 непредизвикани грешки. 
От своя страна, Ферер не успя да направи нито един ас, но дори и в последния гейм на четвъртия сет не се предаде и поведе с 0:15 и 15:30, преди Мъри да успее да го пречупи. 

Бруталната умора и за двамата дойде от дълги и продължителни разигравания от линията за начален удар. Първият сет беше изключително равностоен и в същото време доминиран от предпазливата игра и на двамата, като един пробив реши изхода му. Във втория сет Ферер поведе с 3:0, но не успя да задържи аванса си, което отведе частта в тайбрека. И там сценарият беше сходен преди испанският състезател да превърне минипробив в чиста победа. 

Решителен се оказа третият сет, в който Мъри поведе с 3:1, а след спускането на покривната конструкция затвърди и за 5:2./БТА


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS