След близо четиричасов трилър Кей Нишикори сложи край на доминацията на Анди Мъри по тенис кортовете в последните няколко месеца. Японецът, поставен под номер 6 в основната схема, съкруши шотландеца в мач от четвъртфиналите с 1:6, 6:4, 4:6, 6:1, 7:5. Така за първи път тази година Анди няма да играе за титлата на турнир от Големия шлем (и Олимпийските игри) – той спечели титлите в Рио и Уимбълдън и загуби финалите на откритите първенства на Франция и Австралия от Новак Джокович.

Загубата бе свързана с много разочарование и раздразнение от страна на Мъри. Той се оплака от съдийски решения, както и от звука на гонг, който разтърсваше корта.

Анди Мъри записа серия от 26 победи в 27 мача от седмицата преди Уимбълдън, като загуби единствено финала на турнира в Синсинати от Марин Чилич непосредствено преди US Open, пише tennis24.bg.

Преди началото на петия сет Мъри зашемети с ракетата си пеперудата, а японецът продължи да впечатлява. Нишикори проби Мъри още в първия гейм на последния сет. Шотландецът обаче върна брейка още в следващия гейм. Азиатецът обаче отново проби и повече с 4:2.

Японецът имаше шанс дори да поведе с 5:3, но Мъри не се предаде и от 0:40 взе гейм, а след това стигна до 4:4. Двамата тенисисти удържаха следващите си сервирания докато Нишикори проби за трети път за 6:5 и след това сервира за победата си.

Нишикори записа 48 уинъра срещу само 29 за съперника си, но направи и цели 60 грешки, докато Мъри допусна 46. Ретурът на японеца бе основното му оръжие за спечелване на мача – 8 уинъра, само 2 грешки и 63 спечелени точки.

Така японецът ще играе полуфинал в турнира за втори път, след 2014 година. Тогава той победи Новак Джокович, но след това отстъпи пред Марин Чилич във финала.