Знаете ли защо Новак Джокович обича да си похапва трева от централния корт на „Уимбълдън“? Нещо, което за първи път направи при първата си титла през 2011-а и повтаря при всяка една от следващите 6, така вече 7 пъти. Преди 11 години всички бяха изумени, сега всички очакват от него именно това. Но защо го прави?
 
Отговорът дава самият той: „Като малко момче си мечтаех да съм шампион от „Уимбълдън“. И нали знаете как е при децата - планират какво лудо нещо ще направят, осъществят ли мечтата си. Е, това беше моят план“.
 
Да опитва вкуса на тревата е може би най-незначителната странност на големия шампион. А неговите не са една или две. Затова и не оставя хората безразлични - той e или силно обичан, или силно мразен. Заради поведението, навиците, ината. Защото не се старае да бъде такъв или онакъв. Той е този, който иска да бъде, а не този, който другите искат да бъде. И каквото и да направи, където и да се появи, Ноле предизвиква полемика за разлика от другите двама от голямата тройка в тениса - Роджър Федерер и Рафаел Надал.
 
Хранене
 
Самият Новак определя за една от най-важните години в кариерата си 2010-а, когато се запознава с д-р Игор Четоевич. Именно той променя хранителните навици на спортиста и му помага да извърви пътя от играч в топ 10 до №1 и претенциите да бъде най-великият в историята.
 
В началото на въпросната 2010-а медикът е в къщата си в Кипър и случайно попада на мач от Australian Open, в който сърбинът взима паузи, за да се справи с дишането си. „Не съм фен и изобщо не знаех кое е това момче“, признава д-р Игор. На следващия ден той се среща със свой приятел, който подхваща темата за астмата на Джокович. „Не това е неговият проблем“, изрича пророческите думи лекарят. „Можеш ли да му помогнеш? Има начин да ви свържа“, пита приятелят му и урежда среща между двамата.
 
Тя се случва няколко месеца по-късно в Сплит по време на мача за купа „Дейвис“ между Хърватия и Сърбия. Медикът прави любопитен тест с филия хляб в едната ръка и открива какво мъчи Джокович. Оказва се, че спортистът има непоносимост към глутена. От този момент той тотално променя хранителните си навици.
 
И макар хич да не обича да го наричат веган, той напълно е изключил от диетата си месото, а също млякото. За сметка на това изобилстват растителните храни, основно в суров вид, и протеините.
 
И нещо много важно – преди всяко хранене звездата благославя храната, защото тя не е даденост. Яде бавно, никога на крак и държи сам да следи как се приготвя всичко, което поема. Задължително взима по две лъжици мед на ден, най-добре от манука от Нова Зеландия. „Ще кажете, че медът е захар. Така е, но тялото се нуждае от захар и по-точно от фруктоза. Това, от което няма нужда, е шоколад“, обяснява Ноле в книгата си „Сервирай за победа“.
 
Гуруто Пепе
 
Сред най-критикуваните хора е друга странна птица от обкръжението на Джокович – испанският гуру Пепе Имас. Някога играл тенис, сега той ръководи своя академия в Марбея и проповядва идеята за любов и мир. В испанския курорт той среща Марко Джокович, който живее наблизо. „Беше в сянката на брат си и беше в депресия. След пет дни работа с мен се справи с проблемите си. Ноле беше впечатлен и така започнаха нашите отношения“, разказа Имас, който няколко години беше част от екипа на звездата. Говори се, че именно неговото влияние е причина за раздялата на Новак с бившия му треньор Бекер Бекер, който изобщо не одобрявал методите на испанеца и идеята да се прегръщат дървета. „Човешкото тяло има много възможности, умът е този, който поставя лимити. В края на краищата и човеците са животни. Можем да правим всичко, което и те, но разполагаме и с много повече способности. Все едно тренирате животни - повторение, повторение, повторение и накрая награда“, e част от философията на испанеца, повлияла върху сърбина.
 
Имас обаче не е единственият духовен учител, по когото Джокович се увлича. Другият е Джафарие. Младият предприемач в началото трупа състояние през продажба на недвижими имоти, след което насочва интереса си към духовното и здравословното хранене. Двамата често обсъждат различни нетрадиционни методи за освобождаване на духа и тялото.
Природа
 
Макар духовните водачи вече да не са неотлъчно до Джокович, наученото от тях остава. Тенисистът продължава да прегръща дървета, за да се зарежда с енергия, а веднъж съпругата му Йелена разкри как цялото семейство се събужда сутрин преди изгрев, прегръщат се и пеят заедно, след което практикуват йога.
 
Връзката с природата Ноле осъществява и ходейки бос, нарича го заземяване. „След усилен труд, особено след тренировки, тялото има нужда да черпи сили от земята. Най-лесно енергията минава през стъпалата“, обяснява големият шампион, който, има ли свободно време, хваща планината. Именно скалите и морският бряг са любимото му място за йога, а неговата съпруга Йелена е най-верният му партньор.
 
Религия
 
Медитацията е другият начин на Ноле да събере мислите си преди важни мачове. Не забрави това и по време на „Уимбълдън“, където местен будистки храм се оказа любимото му място за разходки. Посещенията му започнали преди много години, разкриват монасите. Всеки ден той се разхождал между половин и един час из парка и около езерото, за да се концентира и събере мислите си. „Новак е наш приятел, искам да спечели титлата. Той е редовен посетител. Започна да идва, когато преди години живееше наблизо по време на турнира. Харесва му да медитира тук. Казва, че това му помага много“, заяви пред „Таймс“ един от монасите няколко дни преди финала срещу Ник Кирьос. Ноле идвал в ранните сутрешни часове, докато няма други хора. Въпреки че е християнин, той бързо станал любимец на местната будистка общност. „Предупреди, че не изповядва религията ни, но иска да ни посещава“, разкри още монахът и добави: „Целта на медитацията е да развиете ума си, концентрацията, да се отпуснете и релаксирате“.
 
Ревностният православен Джокович не пропуска случай да покаже колко дълбока е вярата му. Когато е у дома в Сърбия, а това се случва все по-често, той обикаля манастирите и църквите, а светите отци са сред добрите му приятели. Затова и беше подкрепен от сръбския патриарх Порфирий по време на трудните дни в Австралия в началото на годината. „От неволите и изкушенията, през които преминаваш в деня на Коледа, един ден на истинска радост, утре ще остане само бледа сянка. Бог е велик и ти го знаеш, защото си израснал под звука на камбаните на църквите на Неманичите. За теб се молят милиони православни сърби, както и ти за нас. Нека нетленната топлина и любов на Витлеемската пещера да сгрее и да укрепи сърцето и душата ти", написа Порфирий.
 
Пирамиди
 
Наред с традиционната религия Джокович е привърженик и на някои съмнителни методи за проповед. Негов близък другар е босненският археолог Семир Османагич, вживяващ се в ролята на гуру, открил пирамидите във Високо. Според неговата теория, която се отрича от учените, те са на поне 30 000 години. Наскоро той предизвика широки дискусии в родината си с изказването, че престой в тунелите им помага в борбата с коронавируса. Той обяснява теорията си с високата концентрация на отрицателни йони, които са изключително полезни за организма, помагат на тялото да се отпусне, а също и при дихателни проблеми, грип и редица други заболявания. Така например в планината има концентрация на около 5000 до 10 000 отрицателни йони, на село - от 2000 до 4000, докато в жилищата и офисите те са около 50-100. Твърди се, че при пирамидите край Високо те са между 20 000 и 40 000.
 
Именно след преболедуване през 2020-а Новак посети Босна, а след това на няколко пъти слиза под земята. Край пирамидите беше и тази седмица, само няколко дни след като спечели седмата си титла от „Уимбълдън“, но този път за да открие тенис кортове.
 
Поне 10 книги
 
Друга, малко известна страст на Джокович, е четеното на книги. Тръгне ли на турнир, носи поне 10, за да избира според настроенията си. Така бе и на „Уимбълдън“, като една от избраните имаше специално място в багажа му. „Сега се увличам от една руска писателка. Казва се Стрелникова (б.р.- Александра) и пише за техниките на дишане, които помагат за доброто състояние на организма и за по-бързото възстановяване. Всичко е показано от гледна точка на физиологията и анатомията, след това се дават и техники, с които да се отпуснеш, успокоиш“, призна Ноле.
 
Всичко това прави Ноле един от най-странните в света не само на тениса, но на спорта изобщо. Някои одобряват живота му, други остро го критикуват. Но никой не може да отрече едно – Новак е голям инат и шампион. И има всички шансове да се бори с Надал за №1 на всички времена. Сърбинът има 21 титли от Големия шлем, само една по-малко от испанеца и борбата пред тях тепърва предстои. Федерер е с 20, не играе вече доста време, за първи път от 25 години е извън ранглистата и едва ли вече ще събере сили за голям успех. Така че остават Надал и Джокович.
Семейството
 
Повечето от най-близките хора на Новак Джокович също са противоречиви личности. Най-малко се знае за средния брат Марко, който отдавна живее в Марбея (Исп) и остава извън светлината на прожекторите. Най-малкият Джордже е тенис функционер и шеф на турнира Serbia Open. От около година той е гадже с красивата спортна журналистка Сашка Веселинов, която е бременна и скоро ще го дари с дете.
 
Новак и любимата му Йелена, с моминска име Ристич, са заедно от 2005 година, когато той още си проправяше път в големия тенис. Запознават се на корта, докато той решава кръстословици по време на почивка от тренировките. Видял красивото момиче до себе си, той се обърнал за помощ на въпрос, който му създавал затруднение. Сега съпругата му е директор на неговата фондация, сама се грижи за сина Стефан и дъщерята Тара, но също така често предизвиква критики за начина си на обличане, включително на „Уимбълдън“, поведението и житейските навици. Тя също не яде месо, отказала го в студентските си години, когато нямала пари. Не използва кремове и грим, защото са химия, а се маже с олио.
 
Татко Сърджан
Джокович старши е сред най-мразените личности в света на тениса. С арогантен език и предизвикателно държане той често настройва хората срещу сина си. Една от най-острите си изказвания прави по време на митинг в Белград през януари тази година, организиран в защита на затворения в Мелбърн в хотел за мигранти Новак. „Исус Христос беше разпнат на кръста, и Новак също е разпнат. Опитват се да го принизят на колене. Искат да унижат Новак. Взели са му портфейла, взеха всичко освен телефона. Нашата гордост е затворник на онези скотове“, каза Сърджан от трибуната.
 
Мама Дияна
Майката на шампиона - Дияна, говори рядко. Но когато го прави, казва интересни неща. Едно от последните й изказвания е от пролетта на тази година в телевизионното предаване „Докато ангелите спят“. В него тя се върна към 22 май 1987 година, когато даде живот на първородния си син. „Щом ми го донесоха, разбрах, че е мой. Беше без нищо на главата, ревеше като магаре. Изглеждаше като тримесечно бебе, тежеше 4,250 кг. Изяждаше ме отвътре“, разказа Дияна и призна още, че той трябвало да се роди под знака на Телец, но се забавил и е Близнаци.
 
Цифрите от Лондон
 
Със спечелването на „Уимбълдън“ Новак Джокович записа няколко важни постижения
 
- 21 титли от Големия шлем, които го поставят на второ място в историята. Повече – 22, има само Рафаел Надал.
 
- 7 пъти сърбинът е триумфирал на „Уимбълдън“. Той се изравни с Пийт Сампрас (САЩ) на второто място. Пред тях е Федерер с 8.
 
- 4 от седемте титли от „Уимбълдън“ са поредни. Тук отново Джокович е рамо до рамо със Сампрас и му остава да спечели още една, за да се изравни с Бьорн Борг и Федерер.
 
- 9 са титлите от Големия шлем за Джокович, спечелени след навършването на 30 години. / "Телеграф"