Карлос Алкарас е аут от последния за годината турнир от Големия шлем – Откритото първенство на САЩ по тенис. Третият в схемата испанец загуби изненадващо от Ботик ван де Зандсхулп, при това в три сета – 1-6, 5-7, 4-6, за около два часа и 20 минути игра.

74-ият в световната ранглиста постигна най-голямата победа в кариерата си, елиминирайки един от фаворитите за трофея и шампион в надпреварата от 2022. Първият сет мина изцяло под диктовката на нидерландеца, който постигна ранен пробив, а след това контролира изцяло събитията на корта. В следващите две части Алкарас показа битка, но и в двата сета развоят бе идентичен – пробив за Ван де Зандсхулп, връщане от страна на испанеца и нов такъв за нидерландеца, който се оказваше и решаващ.

Алкарас допусна цели шест пробива, като беше далеч от добрите си стандарти на сервис. Ван де Зандсхулп от своя страна спечели чисто, въпреки че също имаше трудности на начален удар – два аса срещу цели седем двойни грешки. Двамата приключиха с идентичен брой уинъри – 22 на 21 за Ван де Зандсхулп, а 21-годишният Алкарас направи шест непредизвикани грешки повече – 27 срещу 21. Ключова се оказа и играта на мрежата – нидерландецът завърши с 80% успеваемост там.

Така един от големите фаворити при мъжете е аут. Ван де Зандсхулп ще играе в трети кръг с 25-ия поставен Джак Дрейпър от Великобритания. / БГНЕС